Startpagina Bedrijfsnieuws

KI Cobbaert volledig PRRS-vrij

Om PRRS onder controle te krijgen, lanceerde de varkenssector een ambitieus PRRS-programma. Ook KI-centra vallen hieronder. KI Cobbaert werd recent PRRS-vrij verklaard.

Leestijd : 1 min

Het PRRS (porcien reproductief en respiratoir syndroom) virus, ook gekend als Abortus Blauw kan ernstige economische schade berokkenen. Het virus kan bij zeugen leiden tot verwerpen, vroeggeboorte en een verhoogde biggenuitval en sterfte bij biggen en vleesvarkens.

KI Cobbaert uit Leffinge streeft naar de hoogste gezondheid. Om PRRSv-vrij te worden, en vooral te blijven, investeerde het centrum de voorbije jaren fors in zijn bioveiligheid en infrastructuur. Er werd een nieuwe quarantainestal gebouwd op veilige afstand van het bedrijf en de volledige site werd onder virusfiltering geplaatst met een overdruksysteem.

Eind februari werden de laatste beren die niet uit een PRRSv-vrije opfok kwamen, vervangen door nieuwe top-exemplaren. Na een succesvolle screening van de hele actieve berenstapel werd het KI-centrum op 25 maart opgenomen op de lijst voor PRRS Vrije KI Centra van DGZ.

Om deze status te behouden wordt er maandelijks op PRRSv gescreend. Daarnaast werkt het KI-centrum met zeer strenge bioveiligheidsprotocollen en hanteert het een zeer streng aankoop- en quarantainebeleid voor alle Piétrain-, Duroc- en zeugenlijnberen.

AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken