Startpagina Actueel

Honderdtal actievoerders betogen tegen megafabriek van Clarebout in Frameries

In Frameries, in de provincie Henegouwen, zijn zondag een 1000-tal mensen samengekomen om actie te voeren tegen de megafabriek van het bedrijf Clarebout. Het gaat om een initiatief van het collectief Steun aan de Boerenstrijd (RéSAP, Réseau de Soutien à l'Agriculture Paysanne) en het buurtcomité La Nature sans Friture in het kader van de internationale dag voor de boerenstrijd.

Leestijd : 1 min

Met hun actie willen de twee bewegingen zich verzetten tegen de plannen voor een megafabriek voor frieten van het bedrijf Clarebout Potatoes op het industrieterrein van Frameries. De buurtbewoners van Frameries en de boerenbeweging hebben op de bedrijfssite onder andere aardappelen geplant en spandoeken aangebracht. De buurtbewoners mobiliseren zich al sinds januari 2019 tegen de megafabriek van Clarebout Potatoes.

"De sector is verantwoordelijk voor 10 procent van de arbeidsongevallen in de voedingsindustrie", zo zei Florence Defourny van La Nature sans Friture vorige week nog. "Het vervuilt enorm en vernielt de landbouw. Het is een junkfoodmachine. In Frameries verdedigen wij een respectvoller model. We vechten voor de bescherming van het milieu, de veiligheid, de gezondheid en de levenskwaliteit van elke burger."

Belga

Lees ook in Actueel

Zuivelindustrie vraagt rechtszekerheid en ontwikkelingsruimte

Melkvee De zuivelindustrie stond in 2022 voor gigantische uitdagingen. Daarbij was het doorrekenen van de sterk gestegen prijzen voor melk en andere grondstoffen alvast de lastigste uitdaging. Zo steeg de melkprijs op 1 jaar tijd met 47%. De onzekerheid over de beschikbaarheid van voldoende melk in de toekomst weegt op de sector.
Meer artikelen bekijken