Sint-Truiden wil bloesemwijding laten erkennen als Unesco immaterieel cultureel erfgoed

Er wordt momenteel gewerkt aan een dossier met de hele historie en gebeurtenissen om de bloesemwijding te laten erkennen door Unesco.
Er wordt momenteel gewerkt aan een dossier met de hele historie en gebeurtenissen om de bloesemwijding te laten erkennen door Unesco. - Foto: AV

De bloesemzegening is iets waar jaarlijks op de laatste zondag van april naar uitgekeken wordt. "Die bloesemzegening vindt reeds plaats sinds 1951. Elk jaar komen daar heel wat Truienaars op af en er komen ook heel wat toeristen naartoe", zo licht schepen voor Onroerend erfgoed en Monumenten Jelle Engelbosch (N-VA) toe. "Dit is het DNA van Truienaar, Haspengouw en de fruitstreek."

Niet enkel vanuit christelijk oogpunt

Volgens de schepen moet deze traditie niet enkel vanuit christelijk oogpunt bekeken worden. "Dit is zoveel meer. Ik ben ervan overtuigd dat dit in aanmerking komt als immaterieel erfgoed en we gaan daarvoor het nodige doen zodat dit ook effectief erkend kan worden." Voor het zover is moet er nog wel een heel traject doorlopen worden. "Men moet eerst kunnen aantonen dat het effectief een traditie is. Dat is geen probleem. Het wordt ook voor een groot stuk gedragen vanuit de bevolking en we gaan nog meer inspanningen doen om zo een erkenning te kunnen krijgen." Er wordt momenteel gewerkt aan een dossier met de hele historie en gebeurtenissen. Vanaf de jaren negentig worden er naast de bloesemzegening ook bloesemfeesten van meerdere dagen georganiseerd.

"Als we die hele historie bekijken denk ik dat ons dossier wel sterk genoeg is. Deze erkenning zal ook niet van vandaag op morgen binnen zijn, maar ik denk wel dat de hele beleidsploeg en iedereen in Sint-Truiden hier achter staat." Door de coronapandemie wordt dit jaar de bloesemzegening voor het tweede jaar op rij beperkt. Symbolisch wordt er aan het kerkje van Guvelingen in Sint-Truiden slechts 1 tractor, een hond en een bijenkast gezegend door diaken Ivo Dams. Op die manier wordt er een bescherming gevraagd tegen alle mogelijke invloeden waarop de mens weinig vat heeft en worden ook de teergevoelige bloesems gezegend voor een goede fruitoogst.

Bloesemzegening wordt uitgezonden op TV Limburg

Voor het eerst in de 71-jarige geschiedenis van de bloesemzegening wordt de zegening aanstaande zondag ook uitgezonden op TVL. "We hechten er veel belang aan om de tradities die onze hoofdstad van Haspengouw zo bijzonder maken alle eer aan doen", zo vult burgemeester Veerle Heeren (CD&V) aan. "We hebben tijdens de coronaperiode al vaker digitale oplossingen gezocht om de beleving en betrokkenheid van de Truienaar hoog te houden. Niet enkel Truienaren maar ook de hele regio zal zo kunnen meegenieten van de bloemenpracht en de traditionele bloesemzegening."

Belga

Meest recent

Meest recent