Startpagina Edito

Het valt wel mee, ondanks...

Vorige week presenteerde Fedagrim zijn economisch rapport over 2020. Het was een jaartje dat velen zich zullen herinneren als het jaar waarin de coronacrisis losbarstte. Het valt ondertussen wel mee met het economisch resultaat van de Fedagrimleden, is de voornaamste conclusie nu. Nochtans had men daar een jaar geleden grote zorgen over.

Leestijd : 2 min

Je hoort het dikwijls: de soep wordt nooit zo warm gegeten als ze wordt opgediend. Ook nu geldt de slogan weer. 2020 was zo slecht niet voor de Fedagrimleden als vorig jaar gedacht tijdens de jaarlijkse presentatie van het economisch rapport.

Wat leert ons dit nu? Dat we niet aan doemdenken mogen doen? Dat we moeten blijven werken? Of nog iets anders? Bijvoorbeeld dat we zelf initiatief moeten nemen om uit de miserie te geraken. Op iemand anders rekenen, kan wel eens de verkeerde houding zijn.

We zien bij de Fedagrimleden dat ondanks de dalende verkoopcijfers van vele land- en tuinbouwmachines in absolute aantallen, de omzet op peil blijft en veelal groeit. Grotere machines, duurdere uitrusting, meer opties, gps-stuursystemen... blijken factoren die de omzet op peil houden.

Velen zochten en vonden diversificatie, vooral richting de hobbysector en tuinliefhebber. Waar er vroeger enkel een grasmachine in de showroom stond, is dit bij veel bedrijven stevig uitgegroeid tot een ruim arsenaal tuinmeubilair en hoogwaardige bbq-toestellen. Dit was voor velen de juiste zet. Vorig jaar kon de burger door coronamaatregelen amper op vakantie, waardoor hij zijn eigen tuin terug ontdekte en opsmukte.

Tijdens de persconferentie vorige week werd ook eens vooruitgekeken naar wat 2021 de Fedagrimleden kan brengen. Net als vorig jaar is er dit jaar een zekere ‘vrees’ te merken, een vrees voor logistieke problemen in de toelevering, angst om over voldoende grondstoffen te beschikken, zorgen om de veehouderij.

Wel, je bent nu al gewaarschuwd voor wat mogelijk gaat komen. Laat dit de kracht zijn en niet de verlammende angst. Je kent het vraagstuk nu, dus zoek er de gepaste oplossingen voor. Dan wordt op het einde van het jaar hoogstwaarschijnlijk de soep minder heet gegeten dan ze is opgediend. Ook de mensen van het secretariaat en het bestuur van Fedagrim stellen zich positief op. De ondernemers zoeken naar oplossingen, er wordt initiatief genomen en goed voor elkaar gezorgd, maar bovenal wordt er nog steeds driemaal per dag aan tafel genoten van de boer zijn arbeid, al dan niet met warme soep.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken