Startpagina Actueel

Royal A-Ware, SCE E-Piim en Interfood Group bouwen hypermoderne zuivelfabriek Estland

SCE E-Piim, Royal A-Ware en Interfood Group bundelen hun krachten voor duurzame groei en hogere productiviteit door de oprichting van de modernste zuivelfabriek in Estland, in de Baltische staten. Hierdoor wordt de capaciteit van de Estse zuivelindustrie aanzienlijk verbeterd en worden de inspanningen voor de verdere ontwikkeling van de melkveehouderij in de regio versterkt.

Leestijd : 2 min

Op 21 april 2021 hebben SCE E-Piim, Royal A-Ware en Interfood Group, 2 particuliere familiebedrijven in Nederland, een aandeelhouders- en investeringsovereenkomst ondertekend. Meierei B.V., een joint venture die eigendom is van Royal A-Ware en Interfood Group, verwerft 24,99% van het bedrijf AS E-Piim Tootmine.

Volgens Jaanus Murakas, CEO van E-Piim, hebben de partners de afgelopen jaren nauw samengewerkt om de best mogelijke samenstelling te vinden voor de fabriekstechnologie voor de zuivelfabriek die in de stad Paide zal worden gebouwd. De nieuwe fabriek zal worden gebouwd met het doel een duurzame en klimaat neutrale productie op te zetten.

Ontwikkelingsvoorsprong van 30 jaar

Volgens een vertegenwoordiger van Meierei B.V. zal de Estse zuivelindustrie met de bouw van de nieuwe zuivelfabriek een ontwikkelingssprong van 30 jaar maken. Bij de keuze van het architectonische ontwerp en de technologie van het gebouw is uitgegaan van de hoogste hedendaagse kwaliteits- en hygiëne-eisen, terwijl voor het procesbeheer en de kwaliteitscontrole in de fabriek gebruik is gemaakt van hoogwaardige automatiserings- en digitaliseringsoplossingen.

Klimaatneutraliteit en duurzaamheid zijn prioritaire doelstellingen bij de bouw van het nieuwe fabriekscomplex. Alle thermische energie die in de fabriek nodig is zal worden geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen en het is de bedoeling dat het elektriciteitsverbruik in de toekomst geleidelijk wordt omgeschakeld naar CO2 neutrale oplossingen. Op het terrein van de fabriek zal ook een zonnepark worden gebouwd.

Klaar in de zomer van 2023

SCE E-Piim, dat boeren in Estland en Letland verenigt, laat zich bij zijn activiteiten leiden door de nieuwe duurzaamheidsstandaard van de coöperatie, getiteld "Caring Farm". Deze standaard formuleert en stelt doelen voor haar activiteiten met betrekking tot dierenwelzijn, klimaat, kwaliteit en economische duurzaamheid.

De bouw van de fabriek zal in de zomer van 2021 beginnen en de fabriek zal ongeveer twee jaar later, in de zomer van 2023, klaar zijn om in bedrijf te worden genomen.

LV-Royal A-Ware

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken