Startpagina Edito

Edito: Smossen met belastinggeld

De voorbije maanden kwamen landbouwers uit de regio Halle-Brussel-Leuven meermaals naar buiten om hun zorgen en ongenoegen te uiten over het voornemen van de overheid om het natuurproject ‘Brabantse Wouden’ uit te voeren.

Leestijd : 2 min

Het project Brabantse Wouden wil het Hallerbos verbinden met het Zoniënwoud én het Meerdaalwoud. Dit kadert in de ambitie van de Vlaamse overheid om te streven naar 4 nationale parken. Hiervoor hebben ze open ruimte nodig. Beter gezegd vruchtbare landbouwgrond. Agentschap Natuur & Bos is vanuit de bevoegde minister een grote zak geld toebedeeld om hiervoor gronden op te kopen.

Als voordeel van de ‘Brabantse Wouden, 10.000 ha omvattend’ horen we: meer biodiversiteit, ecologische belangen, toeristisch/recreatief belang én het versterken van de landbouw. Nu zijn we heel benieuwd naar de redenering hierachter. Hoe kan je de landbouw versterken door de boer zijn grond op te kopen en hem van zijn veld te verjagen? Erosiebestrijding en meer organisch materiaal, daar is een goede boer al enkele decennia mee bezig. Daar is geen belastinggeld verslindend project voor nodig!

Wat is trouwens het probleem met biodiversiteit, toerisme, recreatie in het open landbouw- en natuurlandschap van vandaag? Niets toch, oké het kan hier en daar beter. Maar moet het zo extreem dat de boer niet meer past in dit kader?

Bomen geven zuurstof en nog zoveel positieve effecten voor mens, dier en aarde. Maar alleen maar bomen is toch ook maar saai. Waar wandel of fiets jij het liefst? Een open gevarieerd landschap zoals vandaag of een groot en bijgevolg donker bos? Gaan we terug naar de tijd van roodkapje én de grote boze wolf? Want zo ver gaat het komen! Agentschap Natuur & Bos kan nu al zijn everzwijnenpopulatie niet meer beheren. Wat zal het zijn met nog meer bos? Een scenario zoals in Noord-Limburg: overlast van everzwijnen op straat en in particuliere tuinen én het opduiken van ‘tamme’ wolven?

Politiek, ontwaak alsjeblieft uit de groene bosdroom en huil niet mee met de wolven, euh... de publieke opinie die realiteitsbesef verloren is. Durf een duurzame toekomst uitstippelen. Dat is ons inziens geen extreem eenzijdige visie noch vanuit landbouw, noch vanuit groene hoek. Kies voor een gezond evenwicht én vergeet niet dat we in een Vlaanderen anno 2021 leven. Om in een groot nationaal park te leven, zijn we enkele honderden jaren te laat in België. Dit rijmt niet met onze bevolkingspopulatie en bijhorende menselijke activiteit.

We vernemen dat het ontbreekt aan een wettelijk kader om nationale parken te creëren in België. Aan visie ontbreekt het ook in het project ‘Brabantse Wouden’. Maar intussen is men al op kruissnelheid gronden aan het aankopen. Wel dan ben je enkel bezig met belastinggeld te verkwisten! Een recente mediastorm ging nog over het misbruik van subsidies. Wil de politiek een gelijkaardig scenario waar binnen enkele jaren uit blijkt dat uitgegeven belastinggeld niets heeft opgebracht, maar wel boeren, onze lokale duurzame voedingsproducent, heeft verjaagd?

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken