Startpagina Paarden

‘Voermannen van nu’ werken met trekpaarden

Wegens hun gezamenlijke interesse voor het werkend Belgisch Trekpaard in al zijn ambachten kwamen Jan Magdeleyns, Ruben Pierards en Tom Hermes met hun paarden geregeld samen om te werken in het bos of op een akker. Vrij snel werden ze uitgenodigd om demo’s te geven op landbouw- en bosdagen. Door hun motivatie, passie en interesse voor het werkend trekpaard, hebben ze op 22 mei 2017 de stap gezet om de vzw ‘De Voermannen van nu’ op te richten.

Leestijd : 2 min

De naam ‘De Voermannen van nu’ komt voort uit de oude benaming van de ‘voerlui’, verwijzend naar ‘de man achter het trekpaard’, maar nu gegoten in een hedendaags jasje. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te interesseren voor de rol van het Belgisch Trekpaard in de oude ambachten, opdat de oude voermanskunsten niet verloren zouden gaan. Momenteel zijn er 4 vaste leden: Jan Magdeleyns, Ruben Pierards, Tom Hermes en Lesly Celis, de vrouwelijke rechterhand in administratie, planning en het verzorgen van de evenementen. Ze kunnen ook een beroep doen op Bart Gommers van ‘Ju met ’t Peird’. Daarbuiten kunnen zij steeds ook rekenen op collega-voermannen om de vzw mee te vertegenwoordigen in demo’s en om gevraagde werken uit te voeren.

Activiteiten

Om de 2 jaar organiseren zij een landbouwdag in Gelrode, waar men in 2019 op 3000 toeschouwers kon rekenen. Tijdens deze landbouwdag staat het Belgisch trekpaard en zijn oude ambachten centraal met een demonstratie ploegen, mennen en boomslepen en ook de nodige rand- en kinderanimatie. Dit jaar kan er omwille van corona geen activiteit gepland worden. Daarnaast wordt er in het voorjaar een boomsleepcursus georganiseerd voor beginners en gevorderden in de bossen van Gelrode met verscheidene parcours: hindernissen en trekproeven om de menners de basisbeginselen van het boomslepen aan te leren en om zo de juiste praktijkervaring op te doen. Ten slotte zijn er cursussen ‘ploegen’ en ‘boomslepen’ voor beginnelingen, zodat ook zij de knepen van het vak kunnen leren.

Programma

Meer en meer wordt de vzw gecontacteerd door natuurorganisaties om bossen op een ecologische manier uit te dunnen. Door te werken met de paarden in de bossen, die slecht toegankelijk zijn voor machines en tractoren, helpen zij graag mee aan het natuurbehoud ervan.

In 2021 wacht de ploegdag in Wezemaal (22 augustus), cursus ploegen met theorie en praktijk (4 september) en een cursus boomslepen met theorie en praktijk (25 september).

Ledenaantal

De vzw heeft geen leden, enkel de oprichters van de vzw en 2 extra mensen. Zo kunnen administratieve taken gereduceerd worden en kan men zich blijven focussen op de passie en deze delen met anderen door cursussen en activiteiten te organiseren. Gelijkaardig aan andere vzw’s in Vlaams Brabant kan men genieten van subsidies door de provincie voor de activiteiten ter ere van het behoud van Belgisch Trekpaard en erfgoed.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken