Hogervorst vaker de grens over met Mazzotti

Mazzotti is onderdeel van John Deere. Dat er een John Deere-motor in de MAF 3580 ligt, is daarom logisch, net als de John Deere-cabine.
Mazzotti is onderdeel van John Deere. Dat er een John Deere-motor in de MAF 3580 ligt, is daarom logisch, net als de John Deere-cabine. - Foto: A-J B

Mazzotti bouwt 2 series, de kleine IBIS en de grotere MAF. Deze laatste serie is onderverdeeld in machines met een zescilinder motor en een tankinhoud tot 6.600 l en machines met een viercilindermotor. Deze is vernieuwd en omvat modellen met 2.650, 3.200 en 3.750 l tankinhoud.

Veranderingen

Twee opvallende zaken zijn veranderd als gevolg van de overname door John Deere (zie kader). In de eerste plaats is de krachtbron van JCB vervangen door een John Deere. Dat is een 4,5 l viercilinder met 175 pk, uiteraard voldoend aan emissie-eis Fase V. De tweede verandering betreft de cabine. De Claas Vista Cab is vervangen door een cabine van John Deere, uit de Braziliaanse cabinefabriek. De cabine is aangepast om voor de spuitmachine te voldoen aan categorie 4. Zo zijn de afdichtingen verbeterd, zijn er actieve koolstoffilters geplaatst en is er een overdrukunit geplaatst op het dak.

De machine wordt aangedreven door vier Poclain MHT-wielmotoren. Deze hebben geen eindvertraging, waardoor ze rustiger en met minder weerstand lopen. Dit scheelt behoorlijk in het geluid en het brandstofverbruik. Het onderstel is hydraulisch geveerd. Daarbij kan alleen de achterste as pendelen. Dit geeft een veiliger weggedrag, omdat de machine niet gaat rollen over de vooras. In het veld zorgt dit voor een rustigere ligging van de spuitboom.

De vierwielbesturing geeft de machine een hoge wendbaarheid op de kopakker. De chauffeur kan met een voetpedaal zelf het moment kiezen waarop de achterwielen mee gaan sturen. Dit voorkomt dat de achterwielen te vroeg uitsturen en daarbij gewassen beschadigen.

De compacte spuitbomen zijn van rvs. Net als de luchtondersteuning komen de bomen van het Italiaanse bedrijf Toselli.
De compacte spuitbomen zijn van rvs. Net als de luchtondersteuning komen de bomen van het Italiaanse bedrijf Toselli. - Foto: A-J B

Verlaagde spuitboomhoogte

Voor Hogervorst is het spuitgedeelte bepalend voor de kwaliteit van de machine. In Nederland gelden strenge eisen ten aanzien van driftreductie en Hogervorst zit in een gebied met veel hoogrenderende gewassen. Hierin is een goede gewasbescherming cruciaal, maar dat besef is inmiddels ook wel doorgedrongen tot de traditionele akkerbouw.

Al in 2000 begon Hogervorst met een dopafstand van 25 cm, in combinatie met een verlaagde spuitboomhoogte van 30 cm boven het gewas. Daaraan houdt het nog steeds vast en ook de Mazzotti is hiermee voorzien. De Toselli-spuitbomen zijn gemaakt van roestvast staal en zijn af fabriek standaard voorzien van luchtondersteuning, eveneens van Toselli. Ze zijn maximaal 36 m breed. Hogervorst heeft voor luchtondersteuning gekozen, omdat bij hoge driftreductie de druppelgrootte toeneemt en dat bleek ten koste te gaan van het spuiteffect.

Hogervorst bouwt zelf het hele vloeistofsysteem op, om daarmee een zeer lage hoeveelheid restvloeistof te krijgen. Dit is het gevolg van zo weinig mogelijk leidingen en slangen op de machine. De pomp is een Altek-zuigermembraanpomp van 380 l/min. Als die 100 l/min verspuit, blijft er nog een 280 l/min over voor het zelf ontwikkelde roersysteem en voor het reinigen van het persfilter. De schoonwatertank bevat 280 l, bij het automatische reinigingsprogramma voldoende voor een volledige reiniging.

Als onderdeel van John Deere kan Mazzotti profiteren van de mogelijkheden voor precisielandbouw, maar als de klant wil, kan hij ook zijn eigen systeem laten monteren. De spuitcomputer is van Arag. Die heeft met Seletron de mogelijkheid om individuele doppen uit te schakelen. Bij aardappelen of maïs kan er zodoende een rijenbespuiting worden uitgevoerd.

Drie asvarianten

De machine heeft 3 verstelbare asvarianten: 150-180 cm, 180-225 cm of 225-300 cm. Automatische spoorbreedteverstelling is een optie. De machine is op transport niet breder dan 255 cm bij de 180-225 as. Het gewicht van de machine bedraagt met een lege tank 8.400 kg.

Over Mazotti

Mazzotti is een familiebedrijf, gevestigd in het Noord-Italiaanse Ravenna. Het maakt sinds 1987 zelfrijdende spuitmachines. Dat is het enige dat ze maken en dat geeft ze de kans om zich er volledig in te specialiseren. De machines onderscheiden zich door het lage eigen gewicht, gekoppeld aan een 50/50 gewichtsverdeling. Verder zijn de machines compact en wendbaar. Mazzotti heeft vanwege zijn specialisatie een breed aanbod. In 2017 nam John Deere Mazzotti over. Mazzotti behoudt zijn naam en de zelfstandigheid bij het ontwikkelen van machines. John Deere deed hetzelfde in Noord-Amerika met Hagie en met PLA in Zuid-Amerika. Kleine spelers voor nichemarkten en John Deere maakt zelf de machines voor de massa. John Deere past deze strategie ook toe bij andere machines, zoals die van Monosem en Kemper. Mazzotti bouwt ongeveer 200 machines per jaar. Het levert ook onderstellen aan Kverneland.

Erik Hogervorst is binnen het bedrijf verant-woordelijk voor de spuittechniek. Hij zoekt met de klant naar de best passende  oplossing.
Erik Hogervorst is binnen het bedrijf verant-woordelijk voor de spuittechniek. Hij zoekt met de klant naar de best passende oplossing. - Foto: A-J B

Over Hogervorst

Wout Hogervorst startte in 1976 met zijn mechanisatiebedrijf in Noordwijkerhout, een plaats in Zuid-Holland, net ten zuiden van Amsterdam. Tot voor kort opereerde het bedrijf onder de naam Wout Hogervorst, maar vorig jaar veranderde dat in Hogervorst. Inmiddels zwaaien de zoons Erik (spuittechniek) en André (mechanisatie) de scepter. Het mechanisatiebedrijf is dealer van onder meer Kubota, zowel trekkers als machines. In het verleden bouwde Hogervorst al eens een Kverneland-spuitopbouw op een Mazzotti-onderstel. Daaruit groeide een vernieuwde samenwerking tussen Mazzotti en Kverneland.

Bij Hogervorst werken 32 mensen. Het bedrijf is al geruime tijd importeur van Mazzotti voor de Benelux. Het levert zowel rechtstreeks als via dealers. Daarbij heeft het leveren via een dealer de voorkeur, omdat die dichterbij de klant zit voor het verlenen van service. Het werkt niet met aangewezen dealers. Als een klant interesse heeft in een spuitmachine, kan die klant ook een voorkeur voor een dealer aangeven. Hogervorst is al langer actief in België, maar wil met de MAF 3580 de verkopen in België een boost geven.

Arend-Jan Blomsma

Meest recent

Meest recent