25 jaar zelfrijdende maaiers bij Krone

Krone ontwikkelt ondertussen al 25 jaar zelfrijdende maaiers.
Krone ontwikkelt ondertussen al 25 jaar zelfrijdende maaiers. - Foto: Krone

J osef Horstmann, leider van de ontwikkelingsafdeling bij Machinefabriek Krone geeft aan dat 20 mei 1996 een van de meest stressvolle dagen in zijn hele carrière was. Op de ochtend van de première van de zelfrijdende maaier, waarvoor de gehele pers en alle Krone importeurs uit de hele wereld uitgenodigd waren, zou de gigantische maaier nog even snel gewassen worden.

Onderweg naar de poetsplaats gebeurde het, een brand in de kabelboom. Nadat het vuur geblust was, werd de schade provisorisch gerepareerd, zodat de Big M zoals gepland die middag voorgesteld kon worden. “We konden dan wel niet alle functionaliteiten tonen, maar daar heeft niemand wat van gemerkt die dag”, aldus Horstmann.

9,10 m

De werkbreedte van 9,10 m van de Big M zorgde voor heel wat gespreksstof en uitgebreide discussies bij de lancering, maar de zelfrijdende maaier kreeg al verrassend snel een voet aan de grond in de praktijk. “Loonbedrijven, die een Big M getest hadden, waren van begin af aan enthousiast. Aan de ene kant vanwege de capaciteit, aan de andere kant vanwege de toelating op de weg tot 40 km/u. Zo wist Krone 2 vliegen in een klap te slaan – maximale capaciteit en een zo snel mogelijke wissel van het ene naar het andere perceel.”

De capaciteit van de zelfrijdende maaier werd in 1999 tijdens een 24-urige duurtest uitvoerig vastgelegd. 315,1 ha gemaaid grasland en een uurrecord van 15,2 ha, met deze beide getallen haalde Krone zelfs het Guinnessbook of Records.

Big M II

In 2001 presenteerde Krone vervolgens de doorontwikkelde Big M II. Bij deze machine werd niet alleen de werkbreedte vergroot tot 9,7 m, ook de rijaandrijving werd nieuw geconstrueerd. Dankzij het nieuwe aandrijfsysteem, waarbij het toerental zich automatisch aan de rijsnelheid aanpast, werd het brandstofverbruik in vergelijking met de eerste Big M-serie aanzienlijk verlaagd. Daardoor werden tegelijkertijd eveneens de motor en de aandrijving gespaard.

In mei 2003 noteerde Krone al 500 verkochte exemplaren.

510 pk

Op Agritechnica van 2007 stelde Krone een toekomstgerichte conceptstudie voor, de 510 pk sterke Big M 500 met een werkbreedte van 13,2 m. “Terugkijkend liepen wij met de Big M 500 zeker iets op de tijd vooruit, maar het concept toonde hoe de techniek zich verder zou ontwikkelen in de toekomst”, analyseert de heer Horstmann.

In oktober 2008 rolde de 1.000ste Big M van de band in Spelle (D).

De Big M 400 werd voor het eerst getoond tijdens Agritechnica 2009. Bijzondere eigenschappen van deze serie waren de 400 pk sterke motor, het lagetoerentalconcept alsook de nieuwe HeavyDuty-maaibalk met SafeCut-maaischijfbeveiliging. Met de Big M 420 presenteerde Krone in 2011 de vierde generatie, onveranderd met 9,7 m werkbreedte, maar met een nieuwe look, met MAN-motor en nog meer bedieningscomfort in vergelijking met de voorgaande modellen.

De flexibiliteit van de capaciteitsmaaier werd continu verbeterd, zo kon de Big M ondertussen voor meerdere toepassingen ingezet worden: als CV met capaciteitskneuzer of als CR met rollenkneuzer – of daarnaast voor breedafleg of zwadafleg.

Vijfde generatie

In 2017 toonde Krone vervolgens voor de eerste keer de vijfde generatie – de Big M 450. Bijzondere eigenschappen waren de variabele rijaandrijving, de compleet vernieuwde maaibalken inclusief de volledig hydraulische bodemontlasting welke instelbaar is vanuit de cabine voor alle 3 de maaiers. De 449 pk sterke Liebherr motor met een onderhoudsinterval van 1.000 uur mag daarbij ook zeker niet onvermeld blijven.

Tenslotte is de zelfrijdende maaier sinds 2020 verkrijgbaar als Big M 450 CR met rollenkneuzer, welke bijvoorbeeld uitermate geschikt is voor het maaien van bladrijke gewassen zoals luzerne. Daarbij kan gekozen worden tussen de rubberwalsen, met een groot profiel, en de nieuwe stalen M-Rolls. De nieuwe, robuuste CR-rollenkneuzer met M-Rolls is met name inzetbaar onder extreme omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij het oogsten van bladrijke gewassen op steenrijke percelen.

Steeds verder geprofessionaliseerd

Dr. Horstmann concludeert: “In de afgelopen 25 jaar heeft Krone het totaalconcept van de zelfrijdende maaier steeds verder geprofessionaliseerd. De Big M overtuigt niet alleen in zware snedes of op heuvelachtige percelen, ook op kleine percelen biedt de zelfrijdende maaier capaciteit. Vanwege zijn wendbaarheid en de mogelijkheid om de 3 maaibalken individueel te bedienen, is ook het losmaaien van kleine of onoverzichtelijke percelen zeer eenvoudig en snel gedaan.”

Afgaande op de huidige bestellingen zal aan het einde van het huidige boekjaar, op 31 juli 2021, Big M nummer 3.545 de fabriek verlaten. “En een ding is zeker: zonder het succes van de Big M was Krone waarschijnlijk niet ingestapt bij de veldhakselaars.”

Meest recent

Meest recent