Startpagina Actueel

Activisten kleuren ingang van Europees Parlement groen tegen ‘greenwashing’

De ingang van het Europees Parlement kleurde woensdagochtend groen toen activisten van Greenpeace groen gekleurd water over de grond verspreidden. De protestactie komt er naar aanleiding van de onderhandelingen over het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Greenpeace beschuldigt de politici van greenwashing binnen het beleid.

Leestijd : 2 min

Greenwashing is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat bedrijven of organisaties - en in dit geval de Europese politiek - zich duurzamer of groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Greenpeace beschuldigt de Europese politici ervan dat ze deze nieuwe landbouwhervorming proberen te verkopen als de groenste ooit.

"Maar dit is niets anders dan greenwashing. Dit GLB zal doorgaan met het financieren van veefabrieken en veevoederproductie die de natuur en het klimaat verwoesten, ons kwetsbaar maken voor nieuwe pandemieën en ertoe leiden dat boerderijen in Europa blijven verdwijnen", verklaart Marco Contiero, directeur Europees landbouwbeleid van Greenpeace EU.

Vlaanderen en Wallonië moeten lot van landbouw in eigen handen nemen

Het zijn vooral de kleine boeren die hieronder zullen lijden, meent de milieuorganisatie. Volgens cijfers van Statbel zou het aantal landbouwbedrijven in de EU tussen 2005 en 2016 met een kwart gedaald zijn. Dit betekent dat in iets meer dan tien jaar vier miljoen landbouwbedrijven zijn verdwenen.

"Vlaanderen en Wallonië moeten nu het lot van onze landbouw weer in eigen handen nemen. De regio's hebben veel speelruimte om de EU-middelen uit dit GLB te verdelen. De regionale strategische plannen kunnen nog soelaas brengen door landbouwpraktijken aan te moedigen die de natuur en het klimaat beschermen", zegt Matteo De Vos, expert duurzame landbouw van Greenpeace België.

Belga

Lees ook in Actueel

Oost-Vlaamse proefcentra fuseren tot Viaverda

Actueel De Oost-Vlaamse Proefcentra voor Aardappelteelt, Groenteteelt en Sierteelt (PCA, PCG en PCS) fuseren op 1 april tot Viaverda. “De vertrouwde gezichten blijven op post, de dienstverlening wordt nog beter”, belooft directeur Bruno Gobin.
Meer artikelen bekijken