Agribex 2021 duurt minder lang

Agribex

Begin april werd het startschot gegeven om Agribex 2021 te organiseren. “Willen we in december dit jaar een landbouwbeurs op de Heizel in Brussel hebben, dan moeten we daar nu de organisatie voor opstarten”, stelt Alain Vander Cruys, eventcoördinator bij organisator Fedagrim. Nu al is duidelijk dat de beurs met één dag inkort, op bijna algemene vraag van de exposanten.

Heel wat bedrijven en bezoekers kijken nu al uit naar Agribex.

Uitkijken naar Agribex 2021

Agribex

Fedagrim, organisator van Agribex, lanceerde deze week officieel de editie 2021 met de verzending van de mapjes voor kandidaat-exposanten. Deze landbouwvakbeurs is gepland van woensdag 8 tot en met zondag 12 december in Brussels Expo.

De 860i is de nieuwste en krachtigste Avant-kniklader.

Nieuwe kniklader en compacttractor bij Avant Machinery

Nieuws van maatschappijen

Avant Machinery uit Sint-Truiden bracht nieuwe modellen Avant- knikladers en nieuwe Yanmar-compacttractoren mee naar Agribex.

Avant Machinery kreeg de Exhibitor Award voor stands groter dan 300 m
2
.

Exhibitor Awards bekronen opmerkelijke standontwerpen

Nieuws van maatschappijen

Tijdens de beurs Agribex ging er opnieuw een wedstrijd door om de meest opmerkelijke stands te bekronen.

Carlos Vanlerberghe (Delvano) gaf meer toelichting bij de nieuwe voertuigeisen. Hij wijst hier o.a. op de versterkte remmen.

Fedagrim wijst op impact van nieuwe voertuigeisen

Mechanisatie

Bij de start van Agribex wees Fedagrim op de impact van de nieuwe voertuigeisen die gelden vanaf Nieuwjaar, en dan vooral betreffende de beremming en afmetingen. De eisen stuwen de verkoopprijs omhoog.

De familie Neuville bracht 7 dieren mee naar het kampioenschap, hiermee wonnen ze 5 reeksen en alle 9 titels!

Nationale Melkveeprijskamp Agribex: Complete dominantie door één deelnemer

Agribex

Hal 1 van Agribex was op 6 december opnieuw het strijdtoneel van de nationale melkveeprijskamp. De allermooiste Vlaamse en Waalse koeien streden om de driekleurlinten. En nooit eerder vertoond in de geschiedenis van Brussel: alle titels waren voor één bedrijf: de Hautmont Hill veestapel van Jean-Louis Neuville.

De politiek was goed vertegenwoordigd bij de officiële opening van Agribex. Zij blijken goed op de hoogte te zijn van de huidige situatie in de land- en tuinbouw.

Politiek belooft landbouwvriendelijk beleid

Mechanisatie

Afgelopen dinsdagochtend openden de deuren van het 71ste ‘landbouwsalon’ Agribex op de Heizel in Brussel. Tijdens de officiële opening namen de beursvoorzitter van Agribex en de voorzitter van beursorganisatie Fedagrim het woord. Maar het was toch de politiek die het meeste te zeggen had, al was het vooral stevige peptalk die ze verkondigden.

De 71ste editie van Agribex zet vooral in op innovatie, als antwoord op de vele uitdagingen zoals klimaatverandering of voedselveiligheid.

Agribex in Brussel van start

Actueel

Landbouwbeurs Agribex op de Heizel in Brussel, de belangrijkste indoorbeurs voor de sector in de Benelux, heeft deze morgen de deuren geopend voor professionelen. Het grote publiek kan er vanaf woensdag tot zondag terecht.

Siska Vanpeteghem leefde na het dodelijk arbeidsongeval van haar man een periode op automatische piloot.

Siska Vanpeteghem op Ladies Day op Agribex: “Ik ben zo trots op de boerenstiel”

Agribex

Haar verjaardag en de sterfdatum van haar verongelukte man Mathias: het zijn voor Siska Vanpeteghem (30) de twee zwaarste dagen van het jaar. Er is een ongelooflijk contrast tussen haar leven en zijn dood. Diep in de Westhoek, in Beveren-aan-de-IJzer bij Alveringem, sloeg vijf jaar terug het noodlot hard toe. Bij een arbeidsongeval kwam Mathias, de echtgenoot van Siska, om het leven, samen met Jeremy, een goede vriend. “Ons leven stond gevoelsmatig stil, en toch tikte de tijd onverbiddelijk verder.” Siska Vanpeteghem schakelde onbewust over op overleven en put blijvend energie en kracht uit wie Mathias was. Ze is een van de gastsprekers op de Ladies Day op donderdag 5 december op Agribex.

Dieter Vanluchene is erg tevreden over de vrijloopboxen in de nieuwe kraamsta l.

Deens vrijloopconcept met Vlaamse uitvoering

Agribex

Op het varkensbedrijf Vanluchene in het West-Vlaamse Heestert huizen de zeugen en de pasgeboren biggen sinds maart in vrijloopkraamhokken. Dieter Vanluchene en Laura Ryckewaert geraakten meer en meer geïnspireerd door dit systeem na enkele beursbezoeken. “Beurzen zijn sowieso nuttig. Je ziet er nieuwe dingen en je kan vergelijken tussen systemen en merken”, meent Dieter.

De MS 500i van Andreas Stihl is de eerste kettingzaag ter wereld met elektronisch gestuurde brandstofinjectie.

Drie bekroonde buxussen in categorie ‘Tuin en groene zones’

Agribex

Ook in de tuin en groensector zijn er prijswinnaars. Bij deze editie werd één innovatie bekroond met een Gouden Buxus, daarnaast zijn er 2 laureaten met een Zilveren Buxus.

Een Zilveren Hoef voor de VDW-stroblazer. Dankzij de plaatsing van 2 kleine ventilatoren naast elkaar kon de hoogte van de machine beperkt worden. Deze ingreep verbetert het zicht.

Nieuwigheden dierlijke sector: één Gouden Hoef en 4 Zilveren Hoeven

Agribex

Voor deze editie werden 18 innovaties in de dierlijke sector ingediend. De vakjury bekroonde hieruit één gouden laureaat en 4 zilveren.

De eAutoPowr maakt gebruik van een elektrische actuator in plaats van hydraulische pompen.

Bekroonde Aren op Agribex

Agribex

Voor de komende Agribex-editie zijn er uit alle ingezonden noviteiten 5 bekroond met een Zilveren Aar en ééntje met een Gouden Aar.

Brussels Livestock Show op Agribex

Agribex

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor het veeteeltgebeuren op Agribex. Organisator Brussels Livestock Show heeft immers heel wat vernieuwingen in petto. De fans van de traditionele prijskampen hebben echter niets te vrezen. De vertrouwde klassiekers zoals de kampioenschappen voor melkvee en Belgische trekpaarden blijven op het programma staan. Zij worden aangevuld met enkele hedendaagse, verfrissende events, zoals de Brussels Free Jumping Stars en de Ovinpiades voor jonge schapenhouders.

Alweer een editie met de nieuwste machines,veeteelt en vermaak

Agribex

In minder dan een week opent alweer de 71e editie van Agribex in het hart van ons land haar deuren. Op de beurs vindt u de laatste innovaties op het gebied van machines en werktuigen, maar de veeteelt wordt niet vergeten. Opnieuw zal een groot aantal dieren aan de rand van de hoofdstad worden tentoonge- steld, en deelnemen aan diverse prijskampen. Fedagrim wil meer dan ooit dat de beurs het visitekaartje van de sector is.

Twee jaar geleden sloeg een zware, uitslaande brand in zijn stal de mooie toekomst van melkveehouder Renaat Rommelaere aan diggelen. Er was geen andere keuze dan een totaal andere richting in te slaan.

Renaat Rommelaere : van zwaar getroffen melkveehouder naar verkoper van landbouwmachines

Agribex

Twee jaar geleden sloeg een zware, uitslaande brand in zijn stal de mooie toekomst van melkveehouder Renaat Rommelaere aan diggelen. Er was geen andere keuze dan een totaal andere richting in te slaan. “Ik had het geluk dat ik vlug kan schakelen. Maar zonder de hulp van velen stond ik nog niet waar ik nu sta.” Van zwaar getroffen melkveehouder tot gedreven, nieuwe standhouder op Agribex: de ‘transitie’ van Renaat Rommelaere.

Voor de vierde keer op rij peilde  professor Verleye (UGent) naar het imago van de landbouw bij de gemiddelde  Vlaming.

Consument geeft landbouwer 7,3/10

Agribex

De Vlaming kent de landbouwer een score van 7,3 op 10 toe. De landbouw in het algemeen krijgt 7,1 op 10. Dat stelde professor Gino Verleye van de Universiteit Gent vast in het imago-onderzoek dat het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt vzw) om de vijf jaar bestelt. In 2012 kreeg de landbouw nog licht hogere scores. Proactief communiceren moet voor de landbouw het devies zijn, aldus Verleye.

“Er gebeuren nog steeds te veel  ongevallen”, betreurt  minister  Schauvliege.

Mestgassen en zwerfstromen

Agribex

Zowel minister Schauvliege als een delegatie bestaande uit leden van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV), de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement en de Nederlandse attaché bezochten het thema-eiland ‘Feed the Future’ op Agribex.

Fairebel vroeg de minister waarom hun leden-melkveehouders in  Wallonië een tegemoetkoming van de overheid krijgen,  en in Vlaanderen niet.

Aansluitingspremie voor Vlaamse melkveehouders?

Agribex

De stand van Fairebel, de coöperatie van melkproducenten én -consumenten, mocht voor het eerst minister van Landbouw Joke Schauvliege ontvangen.

Joke Schauvliege bezocht het thema-eiland Smart Farming en gaf haar mening over een gepresenteerde quote over smart farming.

Smart Farming in de kijker op Agribex

Agribex

2018 wordt het jaar van de data in de landbouw. Agribex besteedde daarom de nodige aandacht aan hoe de landbouwer precisielandbouw kan toepassen in zijn bedrijfsvoering. Er werd een thema-eiland opgericht en ook het Departement Landbouw en Visserij en het ILVO focusten op de technologie.

Fedagrim voorzitter Johan Colpaert (r) roept op tot meer samenwerking tussen het federale en regionale niveau. Stefaan Forret (l) evalueert positief de veranderingen die het beursopzet heeft gekend.

Agribex sluit af met oproep tot samenwerking

Mechanisatie

De zeventigste editie van het landbouwsalon Agribex is goed verlopen en leverde een tevreden organisatieteam op. Tijdens de slotpersconferentie riepen ze vooral op tot samenwerking. “Er is meer nood aan nauw overleg tussen regio’s en de federale overheid om de Belgische landbouw duurzaam te krijgen”, klinkt het.

Sectorvoorzitters evalueren Agribex doorgaans positief

Agribex

De sectorvoorzitters uit het Fedagrimbestuur, de organisator van Agribex, maakten gisterennamiddag de balans op van hun voorbije beursweek. Doorgaans is dit een positief verhaal waarbij men niet blind is voor toekomstige uitdagingen en moeilijke marktomstandigheden.

Alessandro Maritano, Egide Vandevelde en Tomas Lekens gaven toelichting bij de huidige markt voor landbouwmachines én bij de nieuwe  ontwikkelingen bij New Holland.

Goed gestemd 2018 tegemoet

Nieuws van maatschappijen

Tijdens de eerste beursdag van Agribex hield New Holland op de beursvloer een persconferentie waarbij ze de actuele marktsituatie toelichtte en enkele nieuwigheden in het gamma presenteerde. New Hollands vice-president Alessandro Maritano was voor deze gelegenheid speciaal afgereisd naar Brussel.

Agribex sluit met een tevreden gevoel af

Agribex

Agribex 2017 is achter de rug. De 70e editie die van 5 tot en met 10 december liep, is goed tot zeer goed geweest, zo klinkt het bij de organisatoren.

Fotogalerij: herbeleef de toer van Joke Schauvliege

Agribex

Gisteren bezocht Vlaams minister voor Landbouw Joke Schauvliege de landbouwbeurs Agribex. Samen met Fedagrim-voorzitter Johan Colpaert kwam ze een praatje maken bij verschillende standen. Loop weer even mee met onze minister en herbeleef haar toer op Agribex via een fotogalerij.