Startpagina Actueel

Minister Kitir: Agro-ecologie gaat de toekomst bepalen

Federaal minister voor Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) gelooft dat agro-ecologie de toekomst gaat bepalen, en wil daarom de komende jaren meer inzetten op agro-ecologie, of ecologische landbouw. Dat heeft de minister gezegd tijdens een bezoek aan de agro-ecologische boerderij BoerenCompagnie in Leuven. "Agro-ecologische landbouw kan een belangrijke rol spelen op vlak van zelfredzaamheid en voedselzekerheid", zegt Kitir.

Leestijd : 2 min

Boer Tom Troonbeeckx richtte de BoerenCompagnie 15 jaar geleden op, en was daarmee de eerste boer in Vlaanderen die aan Community Supported Agriculture (CSA) deed. CSA is een vorm van landbouw waarbij de lokale gemeenschap zo veel mogelijk betrokken wordt en waarbij zo veel mogelijk rekening wordt gehouden met de bodem en het milieu. Het concept van ecologische landbouw in de vorm van CSA's kende de voorbije jaren een opmars, ondertussen zijn er 65 CSA's in Vlaanderen.

370 leden van CSA van de BoerenCompagnie

"We zijn niet heel groot, maar wel heel divers", zegt Troonbeeckx. "We telen 60 à 70 groenten, en hebben in totaal 45 hectare land. We hebben gras- en graanlanden, ongeveer 15 koeien en varkens. Op dit moment zijn er 370 mensen lid van onze CSA. Zij komen hun groenten en fruit zelf plukken wanneer ze willen en naargelang hun behoeften." Agro-ecologie is het type landbouw waar Coalitie Tegen De Honger, een groep van een twintigtal NGO's, meer op wil inzetten.

"Agro-ecologie is een benadering die erg goed past bij de lokale situatie van boeren in het Zuiden. Die boeren hebben vaak weinig externe middelen, maar heel veel kennis", zegt Suzy Serneels, beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen, een van de NGO's van de Coalitie. "Wij willen dat de boeren met hun eigen kennis en middelen een degelijk loon kunnen verwerven, op een zo autonoom mogelijke manier. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat ze een diversiteit aan gewassen kunnen telen, zodat hun eigen voedselzekerheid wordt gegarandeerd."

Federaal minister gaat stem van agro-ecologie mee ondersteunen

De Coalitie krijgt alvast steun van federaal minister Kitir. "Het is een zeer duurzame vorm van aan landbouw doen", zegt Kitir. "Het voordeel is dat je de landbouwer autonoom maakt en hem de middelen geeft om zijn bedrijf verder uit te bouwen met alles wat in de buurt voorhanden is. Dat is belangrijk om mensen zelfredzaam te maken. Ook in ontwikkelingslanden, waar de weersomstandigheden soms extreem zijn, is het van belang de boeren meer weerbaar te maken. Ik zal op internationale fora de stem van de agro-ecologie mee ondersteunen."

Belga

Lees ook in Actueel

Landbouw- en milieuorganisaties voeren actie tegen Europese ggo-wetgeving in Brussel

Actueel Op het Luxemburgplein in Brussel hebben een veertigtal mensen van verschillende landbouw- en milieuorganisaties actie gevoerd tegen een Europees voorstel tot nieuwe ggo-richtlijn. Ze vrezen dat een deregulering van ggo's (genetisch gemodificeerde organismes) zal resulteren in het aan banden leggen van de keuzevrijheid voor boeren en consumenten om ggo-vrije voeding te produceren en consumeren.
Meer artikelen bekijken