Zuivelsector produceerde meer melk maar minder ijs in 2020

De totale productie ervan (melkdranken als chocolademelk meegerekend) bedroeg net geen 893 miljoen l. Dat was 3,6% meer dan het gemiddelde van de periode 2015-2019.
De totale productie ervan (melkdranken als chocolademelk meegerekend) bedroeg net geen 893 miljoen l. Dat was 3,6% meer dan het gemiddelde van de periode 2015-2019. - Foto: LV

De zuivelbedrijven maken vooral melk. De totale productie ervan (melkdranken als chocolademelk meegerekend) bedroeg net geen 893 miljoen l. Dat was 3,6 % meer dan het gemiddelde van de periode 2015-2019. Bijna de helft van de geproduceerde melk is halfvolle melk (408 miljoen l).

Dan volgen volle melk (238 miljoen l) en chocolademelk (146 miljoen l). Melk met vitamines is duidelijk minder in trek: de productie bedroeg 30 miljoen l, 29 % minder dan het gemiddelde van de 5 jaren voordien.

Geitenkaas is aan een stevige opmars bezig

De tweede categorie is die van de verse zuivelproducten, zoals yoghurt, room en desserten. Die was goed voor 633 miljoen l, 5,3 % meer dan de periode voordien. De grootste groei hier was er bij de gefermenteerde melk (+16,7 %). Er werd voorts 95.000 ton boter geproduceerd, 5,2 % meer dan het gemiddelde van de voorgaande 5 jaar. En de melkpoederproductie lag 10 % hoger dan het recente gemiddelde.

De kaasproductie stagneerde dan weer op ruim 103.000 ton. In deze categorie is geitenkaas (+32 %) aan een stevige opmars bezig, ten nadele van verse kaas (-23 %). De productie van consumptie-ijs, die al enkele jaren daalt, belandde op bijna 64.000 l. Dat was 10 % minder dan de jaren voordien, aldus Statbel.

Belga

Meest recent

Meest recent