Spilfiguur fipronilcrisis veroordeeld tot 3 jaar cel, deels met uitstel

De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil was aangetroffen. De eieren werden allemaal vernietigd.
De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil was aangetroffen. De eieren werden allemaal vernietigd. - Foto: Belga

De gevolgen waren desastreus: honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden in de zomer van 2017 geblokkeerd, nadat in kippeneieren fipronil was aangetroffen. De gedupeerden kregen meer dan 20 miljoen euro aan schadevergoedingen toegekend.

De partner van Patrick R., die samen met hem werkte in het bedrijf Agro Remijsen, kreeg achttien maanden cel met uitstel en 20.000 euro boete met uitstel. De rechtbank verklaarde lastens het duo 215.000 euro verbeurd. Agro Remijsen werd bij verstek veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel. Een illegaal vermogen van 100.000 euro werd verbeurdverklaard. Eén van de servicebedrijven die het product gebruikte bij klanten om de stallingen te reinigen, werd veroordeeld tot 20.000 euro boete met uitstel.

Ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen

De zaakvoerder kreeg 18 maanden cel met uitstel en eveneens 20.000 euro boete met uitstel. Lastens hen werd 50.000 euro verbeurdverklaard. De 2 overige servicebedrijven en hun zaakvoerders werden vrijgesproken. De rechtbank vond het onvoldoende aangetoond dat zij op de hoogte waren van de aanwezigheid van fipronil in het door hen aangekochte bestrijdingsmiddel.

De rechtbank toonde zich eerder mild in de opgelegde celstraffen en boetes, maar de beklaagden moeten wel ruim 22,8 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen aan onder meer de getroffen pluimveebedrijven, het voedselagentschap FAVV en de afvalstoffenmaatschappij OVAM.

Belga

Meest recent

Meest recent