Fliegl presenteert nieuwe kettingschijveneg voor effectieve en snelle, oppervlakkige bewerking

De kettingschijfeg van Fliegl is inzetbaar voor verschillende bodembewerkingen.
De kettingschijfeg van Fliegl is inzetbaar voor verschillende bodembewerkingen. - Foto: LV

Op grote landbouwoppervlaktes in bijvoorbeeld Australië, Verenigde Staten of Canada is de kettingschijveneg geen onbekend landbouwwerktuig en wordt dat vaak ingezet om een snelle, oppervlakkige grondbewerking mogelijk te maken.

“De inzet van een Fliegl-kettingschijveneg past ook perfect in het groter wordend bewustzijn om nog meer aandacht dan vroeger aan de bodem en het leven daarin te besteden”, stelt Ludo Pauwels op een demo van het werktuig in Ruiselede.

Multi-inzetbaar

De kettingschijveneg is dan ook multi-inzetbaar. Door de oppervlakkige werking is de kettingschijveneg een ideale machine om stoppels mee te bewerken of groenbemester te verkleinen.

“Ook bijvoorbeeld het aanleggen van een vals zaaibed en daarna het vernietigen van onkruiden voor het zaaien of planten behoort tot de mogelijkheden.”

Door de kleine diameter, de schuine opstelling van de kettingen en de agressieve werking is de machine bijvoorbeeld ook geschikt om maïsstoppels te verkleinen en de verspreiding van de maïswortelboorder efficiënt in te perken.

De constructie bestaat uit een kruisvormig frame met aan de 4 open zijden scherpe stalen schijfkettingen. De verwisselbare schijven vormen een flexibele eenheid, waarbij het gewicht dankzij extra segmenten tussen 90 à 120 kg per meter kan variëren.

Gewicht en beweeglijkheid

“De zware kettingen zorgen voor het eigen gewicht en beweeglijkheid voor een optimale aanpassing aan de bodemstructuur en verkleinen zelfs de hardste oogstresten duidelijk agressiever dan de conventionele schijfeggen”, vult Tijs Pauwels, zoon van invoerder Ludo, aan.

Een kettingschijveneg bestaat uit schijven met een diameter van 35 cm, die door middel van kettingschakels aan elkaar verbonden zijn en opgehangen worden in een frame. De afstand tussen de slijtvaste schijven, die afzonderlijk vervangbaar zijn, bedraagt 13 cm.

Geringe slijtage

De werkbreedte van de Fliegl-kettingschijfeg bedraagt circa 7 m. Later zouden nog toepassingen volgen van 9 en 12 m. De vereiste werksnelheid bedraagt 10 à 18 km/uur. Zo wordt een extreme oppervlaktecapaciteit behaald van circa 12 ha/u. Bij ons is 12 à 13 km gebruikelijker, of 4 à 5 ha/uur. Het gewicht bedraagt 4.600 kg en de totale lengte is 9,6 m.

Verdere kenmerken zijn de geringe slijtage, een laag brandstofverbruik, een hydraulisch frame (klappend) dat in de hoogte verstelbaar is en er wordt gebruik gemaakt van hydraulische kettingspanning, wat ervoor zorgt dat deze kettingschijveneg instelbaar is voor de meest uiteenlopende bodemomstandigheden.

“Grote voordeel is nog dat de werkdiepte slechts 5 à 6 cm bedraagt, wat de bodemstructuur goed intact houdt. De kettingschijveneg zorgt veel beter dan bijvoorbeeld een frees voor minder structuurbederf”, besluit Ludo Pauwels.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent