Startpagina Actueel

Integratie in Vlaamse varkenssector: exacte cijfergegevens zijn er niet

De voorbije maanden zat de Vlaamse varkenssector in zwaar weer. Wie het moeilijk heeft, zoekt zijn of haar heil soms bij een integrator. Maar exacte cijfers over het aantal varkensbedrijven dat in handen is van zo’n integrator zijn bij ons niet bekend.

Leestijd : 1 min

Chris Steenwegen, Vlaams parlementslid voor Groen, had graag van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) vernomen hoeveel varkensbedrijven in handen zijn van een integrator. “Mijn administratie heeft daarover geen exacte cijfers”, zegt minister Hilde Crevits. “Integratie kan zich ook op verschillende niveaus tussen verschillende partners ontwikkelen.”

Grote rondvraag in 2016 door het departement Landbouw & Visserij

Het departement Landbouw & Visserij hield in 2016 nog een grote rondvraag bij varkenshouders. Uit deze studie bleek toen dat een kwart van de ondervraagden varkens onder contract houdt: 46 % is onder contract bij de veevoederindustrie, 40 % bij een andere varkenshouder en 14 % bij een handelaar.

De meest voorkomende contractvormen zijn een loonovereenkomst per dier (57 %), een loonovereenkomst per dag of per maand (20 %) en een prijsgarantie-overeenkomst (18 %). Volgens Vlaams landbouwminister is er ook geen zicht op het aantal varkensboeren die vanwege financiële problemen veroorzaakt door de coronacrisis en de Afrikaanse varkenspest de stap hebben moeten zetten naar integratie.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken