Alle pelsdierkwekerijen in Vlaanderen willen stoppen

Alle pelsdierkwekerijen in Vlaanderen willen stoppen

Dierenminister Ben Weyts: “Ik ben blij dat de bedrijven niet per se willen doorgaan tot het bittere einde en de beslissing die we in Vlaanderen genomen hebben nu aanvaarden. Voor ons is het achterhaald om dieren louter voor hun pels te doden of om dwangvoeding te gebruiken”.

Uitdoofscenario

Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen, maar daar komt een einde aan. Op voorstel van Dierenminister Ben Weyts kwam er in Vlaanderen een uitdoofscenario voor alle pelsdierkweek en foie gras-productie waarbij dwangvoerding wordt gebruikt.

Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten. Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven. Om de bedrijven te stimuleren om zo snel mogelijk te stoppen, wordt de schadevergoeding verminderd naarmate uitbaters proberen om zo lang mogelijk open te blijven: jaarlijks gaat er 10% van de vergoeding af.

Landcommissie bepaalt schadevergoeding

Alle 14 nog actieve pelsdierkwekerijen én de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben nu een aanvraag tot stopzetting ingediend. Slechts 1 bedrijf kiest voor een reconversie: de anderen gaan voor een stopzetting van alle activiteiten. Een zogenaamde Landcommissie bepaalt de waarde van elk bedrijf: op basis van die inschatting wordt vervolgens de precieze schadevergoeding vastgelegd.

“We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we zorgen wel voor een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter de bedrijven”, zegt Weyts. Er komt in Vlaanderen dus sneller dan verwacht een definitief einde aan de pelsdierkweek en het gebruik van dwangvoeding voor de productie van foie gras. Er zat dan ook een stevige financiële stimulans in de compensatieregeling.

In april werd de voorziene schadevergoeding al eens verminderd met -10%. In april 2022 en april 2023 zou daar telkens nog eens -10% van afgegaan zijn. 11 pelsdierkwekerijen en de foie grasproducent vroegen voor april al hun stopzetting aan. Zij krijgen de volledige schadevergoeding. De andere bedrijven zullen een schadevergoeding krijgen die verminderd wordt met 10%. “Die regeling heeft duidelijk gewerkt”, zegt Weyts. “We wilden natuurlijk een zo snel mogelijk einde. Dat is beter voor de bedrijven en vooral beter voor de dieren”.

Kabinet Weyts

Meest recent

Meest recent