Startpagina Paarden

Kwalificaties hengstenkeuring Selle Français

Op acht verschillende plaatsen organiseerde het Franse stamboek een kwalificatie voor de centrale in Saint Lô van 25 tot 28 oktober aanstaande. De selectietour begon op 30 mei in Saint Etienne de Tulmont en eindigde op 11 juli in de Pôle Hippique van Saint-Lô. Bij de driejarigen werden 114 kandidaten geselecteerd voor de hoofdkeuring, bij de tweejarigen waren er dat 64.

Leestijd : 2 min

Buitenlands bloed

Hoofdleverancier bij de driejarigen met zes aangewezen zonen is de Landor S zoon L’Arc de Triomphe. Van vijf vaderdieren kwalificeerden zich vier nakomelingen voor het behalen van een dekbrevet tijdens najaar: Air Jordan, Canturo, Kannan, Qlassic Bois Margot en Vigo Cede, een zoon van Quaprice Bois Margot uit een Diamant de Semilly-moeder.

Van vijf andere hengsten mogen er telkens drie zonen naar het mekka van de franse fokkerij. Het gaat om Balou du Rouet, de Kannan zoon Ogrion des Champs, gouwe ouwe Quick Star, Quintus D’09 (v. Pavarotti vd Helle) en Urlevent du Bary (v. Hurlevent de Breka).

Diamant de Semilly spant niet meer de kroon maar stuurt toch nog twee zonen naar Saint-Lô. Dat doen ook de strerren Baloubet du Rouet, Vigo d’Arsouilles en Quickly de Kresheis. Ook van Utrillo vd Heffinck mogen twee stuks hun opwachting maken in Saint-Lô. Van Bisquet Balou vd Mispelaere wordt een zoon verwacht. Als moeders vader bijt Diamant de Semilly nog wel de spits af met niet minder dan acht stuks. Qredo de Paulstra staat vier maal als moeders vader in de resultatenlijst. Een sterke invloed in de moederlijn komt van de hengsten Apache d’Adriers, Baloubet du Rouet, en de vaste waarden Papillon Rouge en Quick Star. De 114 geselecteerde kandidaat-hengsten stammen van 66 verschillende vaders. Daaronder ondermeer de succesvolle Berlin zoon Zilverstar T. Bij de vaders van de moeder vallen verder de hengsten Calido, Cassini I en II, Clinton, Cumano, Quidam de Revel, Calvaro, Carthago, For Pleasure, Indoctro en Andiamo op.

Tweejarigen

Niet minder dan 41 hengsten tekenden voor het vaderschap van de 64 geselecteerden. Canturo is met zes stuks hoofdleverancier. Hij wordt gevolgd door Con Air van wie drie zonen een uitnodiging kregen voor Saint-Lô. Van Contendro, Cornet Obolensky, Vagabond de la Pomme en Vigo d’Arsouilles mogen telkens drie zonen naar de finale. Diamant de Semilly heeft nog twee ijzers in het vuur net als Montender, Qlassic Bois Margot en Malito de Rêve.

Als moeders vader zijn de hengsten Allegreto en Qredo de paulstra de meest populaire.

Kannan, Lux Z en Nidor Platière staan tweemaal vermeld als moeders vader. Dochters van de bekende hengsten Papillon Rouge, Baloubet du Rouet, Marius Claudius, Nabab de Rêve, Ogano Sitte, Diamant de Semilly, Lamm de Fetan, Jus de Pomme, LeTôt de Semilly, Muguet du Manoir en Voltaire hebben elk een zoon bij de groep van geselecteerde kandidaten. Niet minder dan 57 hengsten staan te boek als moeders vader. Daarmee is er een ruime bloedspreiding. Het wordt uitkijken naar de Journées du Selle Français waar het kaf definitief van het koren zal gescheiden worden.

Etienne Van Muylem

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken