Flanders Food Week zet Vlaamse voeding in de kijker

In het Flanders Food Festival gaat veel aandacht naar de stad Antwerpen, de horeca en gastronomie.
In het Flanders Food Festival gaat veel aandacht naar de stad Antwerpen, de horeca en gastronomie. - Foto: Belga

Vlaanderen zou in 2020 als gastregio optreden voor het UNWTO (World Tourism Organization) World Forum on Gastronomy Tourism. Door corona werd beslist om de Flanders Food Week naar dit jaar te verplaatsen. Het heeft nu plaats van vrijdag 1 oktober tot en met zondag 7 november.

De belangrijkste doelstellingen zijn:

- Vlaanderen en haar foodsector internationaal positioneren als culinaire topbestemming.

- Samenbrengen van nationale en internationale stakeholders en beleidsmakers.

- Het stimuleren van culinaire kruisbestuiving.

- Het stimuleren van beleidsdomeinoverschrijdende samenwerking onder andere met Cultuur.

- Inzetten op talentontwikkeling.

- Het organiseren van een duurzaam, verantwoord topevent.

Publieksevenement bestaat uit 4 pijlers

Initieel bestond het publieksevenement uit een grootschalig 1-daags publieksevenement in Antwerpen, gekoppeld aan de uitreiking van de 50Best Awards in Antwerpen. Aansluitend werden de culinaire festivals die plaatsvonden doorheen Vlaanderen mee opgenomen en opgeschaald door een nationale communicatiecampagne.

In de vernieuwde context zal het publieksevenement bestaan uit 4 pijlers waarbij zoveel mogelijk de lokale horeca in de kijker komt. Deze 4 pijlers lopen van 1 oktober tot en met 7 november en zullen samen worden gecommuniceerd via het Flanders Food Festival platform.

1. Vlaamse gastronomie in de kijker. Doorheen de hele periode kan de Vlaamse horecaondernemer haar of zijn zaak in de kijker plaatsen op het Flanders Food Festival platform. Dit platform wordt geactiveerd door een grootschalige mediacampagne. Dit luik wordt uitgerold in samenwerking met onder andere Horeca Vlaanderen. Dit onderdeel loopt van 1 oktober tot en met 7 november.

2. De Vlaamse foodproducent en ambacht. Onder deze pijler zal er een ‘open bedrijven’-weekend worden georganiseerd, waarbij de Vlaamse foodproducent in de kijker wordt geplaatst. Dit luik wordt georganiseerd onder meer in samenwerking met Flanders Food, VLAIO en VLAM. Dit onderdeel heeft plaats tijdens 1 weekend in de periode van 1 oktober tot en met 7 november. De preciese datum is vandaag niet bekend.

3. Culinaire Steden & Gemeenten. Er wordt een bruisend najaar van culinaire feesten verwacht in heel Vlaanderen. In samenwerking met de VVSG wordt een veelvoud aan culinair vertier voorzien op het platform Flanders Food Festival. Dit onderdeel loopt van 1 oktober tot en met 7 november.

4. Vlaamse topgastronomie. Op vrijdag 1 oktober heeft Flanders Finest plaats in Antwerpen. Een uniek gastronomisch diner met maar liefst een 20-tal Michelin-sterren achter het fornuis. Dit diner is een samenwerking tussen de sector, Toerisme Vlaanderen en stad Antwerpen. Op zondag 2 oktober wordt in samenwerking met de stad Antwerpen de ‘SmaakMeestersDeluxe» georganiseerd: 9 gastronomische wandelingen doorheen de stad Antwerpen voor brede publiek en de internationale en nationale media.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent