Startpagina Actueel

BFA heeft plan voor vermindering stikstofemissie

BFA, de koepel van de Belgische diervoedersector, heeft een voorstel op de tafel van de Vlaamse regering gelegd voor het terugdringen van de stikstofemissie. Met - 1% minder ruw eiwit in pluimvee- en varkensvoeders zou de totale ammoniakuitstoot met maar liefst 10% dalen.

Leestijd : 2 min

De stikstofproblematiek is nu ook bij ons in Vlaanderen meer dan ooit actueel. BFA-voorzitter Dirk Van Thielen hoopt dat er zo vlug mogelijk duidelijkheid komt over een definitieve Programmatorische Aanpak Stikstof.

“We hebben echter niet gewacht tot wat men ons zou opleggen. We hebben zelf initiatief genomen en hebben een concreet voorstel op de tafel van de Vlaamse regering gelegd.”

Toekomst veestapel

Uiteraard baart de stikstofproblematiek ook de diervoedersector grote zorgen. Een gevoelige verstrenging treft mogelijks niet alleen landbouwbedrijven, maar ook de hele keten: van toelevering tot afnemers. “BFA ijvert niet voor een verdere uitbreiding van de Belgische veestapel maar wil wel groeikansen behouden voor individuele, duurzame en toekomstgerichte landbouwers”, stelt BFA-directeur Katrien D’hooghe.

De Belgische diervoedersector heeft een concreet voorstel uitgewerkt om via sectorale voedermaatregelen de ammoniakemissie van de veehouderij te verlagen.

Door recente innovaties en de beschikbaarheid van individuele, synthetische aminozuren is het mogelijk om stapsgewijs het ruw eiwitgehalte in pluimvee- en varkensvoeders te verminderen.

Synthetische aminozuren

“De voorgestelde verlaging (1 %) van het ruw eiwitgehalte in pluimvee- en varkensvoeders kan de totale ammoniakuitstoot van de Vlaamse veehouderij met bijna 10 % doen dalen. En die 10 % zou dan behaald worden zonder maatregelen voor rundvee.”

In voeder voor rundvee zit uiteraard veel meer ruwvoeder.

“We doen dan ook een oproep naar alle partners om ook minder stikstof aan rundvee te voederen. En daar hebben we de hele sector voor nodig”, merkt BFA-voorzitter Dirk Van Thielen op.

Zo zouden nog verder substantiële stappen kunnen worden gezet. Belangrijke voorwaarde is wel de inzet van die synthetische aminozuren, zonder aan de technische prestaties van de dieren te raken.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Uiterste indieningsdatum voor verzamelaanvraag nadert

Actueel Dinsdag 30 april is de laatste dag waarop landbouwers de verzamelaanvraag 2024 kunnen indienen. Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) raadt landbouwers aan tijdig te starten met het invullen van de verzamelaanvraag. Ook de melding van een bedrijfsovername, de overdracht van betalingsrechten, de brede weersverzekering en de teeltmelding voor hennep moeten tijdig worden aangemeld.
Meer artikelen bekijken