Startpagina Tuin

Tuin

Tuin

Rozenmaand juni: Ook oude rozen staan volop in bloei

Tuin Juni is de feestmaand voor wie van rozen houdt. Wie zelf rozen in de tuin heeft staan, kan nu volop genieten van de heerlijke geuren en de mooi gevormde bloemen die in overvloed ontluiken aan de stekelige takken. Ook de botanische en de oude rozen waarvan vele slechts een beperkte bloeiperiode hebben, staan nu volop in bloei. Dat is meteen ook het ideale moment voor een bezoekje aan een van de tientallen mooie rozentuinen die Vlaanderen rijk is.
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Abonneer u

Ontvang Landbouwleven bij u thuis, met toegang tot alle artikels op de website, onze gespecialiseerde weermodule en noteringen van landbouwmarkten.

Ik abonneer me

Het fruitalfabet (deel 2)

In deel 1 van het fruitalfabet hadden we het al over appels en frambozen, vertelden we je wat een boomspiegel is en bekeken we beknopt de mogelijke groeiwijzen van een fruitboom. In dit vervolg van het fruitalfabet bekijken we nog enkele specifieke begrippen en geven we nog wat weetjes over fruit.

Het fruitalfabet (deel 1)

Eind oktober, met het vallen van de bladeren, start het plantseizoen voor bomen en struiken. Wij zetten je graag op weg met een aantal belangrijke begrippen en weetjes uit de fruitwereld.

Vaste planten geven kleur aan je herfsttuin

Tijdens de herfst zijn de schitterende bladkleuren van de bomen, maar ook bessen, kleurrijke vruchten en fraai gevormde zaaddozen rijkelijk aanwezig, maar ook de zomerbloeiers en de terrasplanten, die nu stilaan uitgebloeid raken. Voor wie echter niet genoeg kan krijgen van bloeiende planten zijn er heel wat vaste planten die nu op hun mooist zijn en die de zomer verlengen met een flink scheut kleur in de tuin.

Bosbessen: de blauwe bes en haar familie

De bosbes is een buitenbeentje onder de bessensoorten. Dat is niet omwille van zijn groeivorm of zijn vele en lekkere bessen, maar wel omwille van de eisen die bosbessen stellen aan de bodem en door hun specifieke voedingsbehoeften. Mits de juiste verzorging is het echter perfect mogelijk om deze lekkere bessen ook in de eigen tuin te kweken.

Van kamerplant tot schitterende tuinplant

2023 was een uitzonderlijk

goed jaar voor de hortensia's. We kregen een vrij zacht voorjaar met weinig late nachtvorst en een vrij hoge gemiddelde temperatuur, zodat de planten al vrij vroeg gingen uitlopen met weinig risico op vorstschade.

Meest gelezen

‘Phytophthora infestans’ profiteert van natte zomer

Ervaren moestuiniers weten al langer dat het ene jaar het andere niet is. Het voorjaar was uitzonderlijk nat, koud en somber, waardoor de start in vele moestuintjes er een was met heel wat hindernissen. Waar we de laatste jaren in de zomer te kampen hadden met hittegolven en langdurig droge periodes, kregen we nu af te rekenen met koele en natte omstandigheden.

Quinoa uit eigen tuin

Onder druk van de veranderende klimatologische omstandigheden en in de zoektocht naar eiwitrijke gewassen is de Vlaamse landbouw sinds enkele jaren langzaam maar zeker aan het diversifiëren. Denk maar aan teelten als kikkererwt, veldbonen, yacon, soja, zoete aardappel en zeker ook quinoa.

Kiezen voor lavendel of salie?

Welke tuinplanten roepen met hun blauwe bloemen meer het vakantiegevoel op dan lavendel en salie? Lavendel, met zijn massa’s bloemen en zijn krachtige, rustgevende geur, laat ons dromen van zuiderse oorden. Tuinsalie, met zijn diepblauwe bloemen en zijn sierlijke vorm, is een ware vlinder- en bijenmagneet, en brengt zo op zijn eigen manier de zomer in de tuin.

Lastige luizen in de tuin: dopluis en beukenbladluis

Plantparasiterende luizen zijn er in vele soorten, kleuren en afmetingen. Zo zijn er de grote (tot 5 mm) bruinzwarte dromedarisluis op salix, de citroengele bamboebladluis en de beige bessenwortelluis maar ook de kleine (1,5 mm) donkergroene sparrennaaldluis. Vandaag laten we u kennismaken met 2 hardnekkige soorten en geven we tips om ze te bestrijden.

Buxus verovert stilaan opnieuw de Vlaamse tuinen

Dankzij zijn dichte groeiwijze en de mogelijkheid om hem te scheren als haag en in allerlei vormen was de buxus eeuwenlang immens populair in tuinen en parken. Helaas, de massale kweek en aanplant maakten hem tot een gemakkelijke prooi van ziekten en plagen. Daardoor werd hij massaal gerooid en vervangen door andere groenblijvende planten. Geen enkel alternatief kan echter tippen aan de kwaliteiten van de vertrouwde buxus.