Startpagina Actueel

VLAM-exportincubator verleent steun aan 29 innovatieve exportprojecten

Na een oproep van Vlaams minister Hilde Crevits, samen met VLAM, kunnen 29 innovatieve exportvoorstellen op steun rekenen. Het gaat om 13 goedgekeurde dossiers van de VK-incubator en 16 goedgekeurde dossiers wereldwijd.

Leestijd : 2 min

De incubator voorziet aan Vlaamse steun voor bedrijven die bijdragen aan de relance van de export na de Brexit. Zoals bekend hebben het voorbije jaar corona en de Brexit Vlaamse voedingsbedrijven op het vlak van export parten gespeeld. Zo verliep de promotie van onze sterke exportmerken niet zoals vroeger. Extra reden om innovatief te denken en op een manier afzetkanalen wereldwijd te gaan zoeken.

Innovatieve en frisse ideeën

“De Brexit heeft veel onzekerheden met zich meegebracht”, stelt Vlaams minister Hilde Crevits. “We staan weer klaar om bedrijven met innovatieve en frisse ideeën op het vlak van export van voeding en sierteelt te steunen. De projecten zijn uiteenlopend: gaande van virtuele markten, de ontwikkeling van digitale platforms, de deelname aan een wijnbeurs tot virtuele inspecties. Dat is belangrijk, want er liggen nog heel wat kansen voor onze kwaliteitsvolle Vlaamse producten”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.

Op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits lanceerde VLAM de eerste exportincubator. Toen kregen 14 projecten financiële ondersteuning voor een totaalbedrag van 300.000 euro. In april volgden 2 nieuwe export-incubatoren om de gevolgen van de Brexit op te vangen: de VK-incubator en de wereldwijde incubator. De steun bedraagt maximaal 40.000 euro als het om een groepsproject gaat of 20.000 euro voor een individueel project. De indiener moet zelf voor minstens een inbreng van 50 % zorgen. 29 projecten werden goedgekeurd, voor een totaal steunbedrag van 580.000 euro.

Beurzen, automatiseren en digitaliseren

Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, zag in de verschillende projecten een aantal zaken terugkeren richting Verenigd Koninkrijk, zoals de deelname aan beurzen en bezoeken ter plaatse. “Verder zijn er verschillende projecten die focussen op systemen voor het automatiseren en digitaliseren van douane en/of fytosanitaire formaliteiten.”

Voor het Verenigd Koninkrijk gaat het onder meer over de promotie van verschillende soorten peren, promotie van groenten en fruit op vroegmarkten tot de automatisering van douaneaangiftes. Onder meer de plantengroothandel Gmallplants, BelOrta en Febev ontvangen via die incubator Vlaamse steun.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken