Startpagina Veeteelt

In Wallonië: Droogte beïnvloedt het rendement van voedergewassen

Het Waalse Agri-Environmental Center Michamps en vzw Fourrages Mieux wisten vorige week te vertellen hoe de opbrengsten en kwaliteit van de voedergewassen waren onder de droogte van voorbije maanden.

Leestijd : 2 min

De voedergewassen leden onder het gebrek aan water, geregistreerd sinds de winter van 2016-2017. Een aantal boeren uit dezagen een daling van de opbrengsten: tussen 10 en 30% voor de eerste snede en 35 tot 40% voor de tweede snede. De kwaliteit van het voedergewas is goed tot zeer goed, vertelde Agri-Environmental Center Michamps en vzw Fourrages Mieux vorige week, die actief zijn in consulting en het gebruik van landbouwtechnieken.

De droogte die onze regio’s al enkele maanden treft, heeft zijn gevolgen op de groei van het gras maar ook op de groei en het afrijpen van de teelten.

De rendementen van de eerste snede wordt geschat tussen de 2,5 en de 4 ton droge stof per ha voor hetgeen gemaaid is tussen 10 en 25 mei 2017. Dit is een verlaging van ongeveer een ton in droge stof/ha in vergelijking met het regionale gemiddelde van de laatste jaren, en dus een verlies van 25 à 30%.

Het rendement van de tweede snede ligt tussen de 1,5 en 2,5 ton droge stof per ha, en dus 30 à 40% lager dan het gemiddelde van de laatste twee jaren.

Hierbij moet rekening gehouden worden met de percelen die begraasd werden in plaats van gemaaid, wat een probleem kan geven naar de wintervoorraden.

Wat wel een positief punt is dit jaar, is dat de kwaliteit van het ruwvoeder erg goed is, in vergelijking met de mindere resultaten in 2016.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken