Startpagina Actueel

Landbouwministers bevestigen akkoord over hervorming GLB

De EU-ministers van Landbouw hebben ingestemd met het voorlopige akkoord dat afgelopen vrijdag met het Europees Parlement is bereikt over de belangrijkste elementen van de hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), waardoor het voorstel een stap dichter bij opneming in de EU-wetgeving is gekomen.

Leestijd : 3 min

Het akkoord effent de weg voor een billijker, groener en meer prestatiegericht GLB dat de Europese landbouwers een duurzame toekomst wil bieden. Het nieuwe GLB versterkt de milieumaatregelen en bevat ook bepalingen om te zorgen voor meer gerichte steun voor kleinere landbouwbedrijven en om jonge landbouwers te helpen het beroep in te gaan.

Overgang naar groenere en klimaatvriendelijkere landbouw

Het akkoord voorziet in een gemoderniseerd GLB dat de overgang naar een groenere en klimaatvriendelijkere landbouw ondersteunt, de eerbiediging van sociale en arbeidsrechten versterkt en ervoor zorgt dat de landbouwers concurrerend blijven zonder iemand achter te laten.

Op interinstitutioneel niveau zal nu worden gewerkt aan de resterende technische details van de voorgestelde hervorming, waarna deze formeel zal worden goedgekeurd door zowel het Europees Parlement als de Raad. Het nieuwe GLB zal de periode 2023-2027 bestrijken. Een in 2020 overeengekomen overgangsregeling zal tot dan van toepassing blijven. De lidstaten hebben tot en met 31 december 2021 de tijd om hun ontwerp van nationaal strategisch plan ter goedkeuring aan de Commissie voor te leggen.

Een nieuwe sociale dimensie

In het GLB voor de periode na 2020 wordt meer nadruk gelegd op de sociale dimensie van de landbouw. Krachtens de nieuwe overeenkomst zullen landbouwers en andere begunstigden die rechtstreekse betalingen ontvangen, een administratieve sanctie opgelegd krijgen indien zij niet zorgen voor passende arbeidsvoorwaarden zoals bepaald in de desbetreffende EU-wetgeving.

Het is de eerste keer dat de landbouwwetgeving van de EU een sociale dimensie omvat en het betekent een historische stap voorwaarts in de manier waarop het GLB rekening houdt met de omstandigheden voor medewerkers in de landbouw.

Een ecologisch ambitieus GLB

Het nieuwe GLB bevat een aantal maatregelen om landbouwers aan te moedigen tot "groenere" landbouwpraktijken. Deze omvatten:

- strengere voorwaarden waaraan landbouwers moeten voldoen om GLB-steun te ontvangen, waaronder de instandhouding van koolstofrijke bodems door de bescherming van wetlands en veengebieden, en minimumaandelen akkerland die moeten worden bestemd voor landschapselementen ter bescherming van de biodiversiteit

- eco-regelingen om landbouwers te steunen en/of te stimuleren landbouwpraktijken toe te passen die het klimaat en het milieu ten goede komen

- een groter aandeel van de middelen voor plattelandsontwikkeling dat moet worden besteed aan groene maatregelen

- tracking van klimaat- en biodiversiteitsuitgaven, overeenkomstig de doelstellingen van de Europese Green Deal

Steun voor kleinere landbouwbedrijven

Het GLB-hervormingspakket bevat ook maatregelen om de middelen te herverdelen ten gunste van kleine en middelgrote landbouwbedrijven. Krachtens het akkoord zullen de lidstaten 10% van de rechtstreekse betalingen moeten herbestemmen ten voordele van dergelijke landbouwbedrijven (in beginsel via herverdelingsbetalingen, tenzij zij kunnen aantonen dat zij hetzelfde effect kunnen bereiken via andere vergelijkbare instrumenten).

Nadruk op prestaties

De hervorming houdt ook een verschuiving in van de klemtoon op naleving naar een prestatiegericht GLB dat de lidstaten de vrijheid zal geven om op maat gesneden interventies uit te voeren op basis van strategische planning en specifieke gedeelde doelstellingen, in overeenstemming met hun behoeften.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken