Oneerlijk is oneerlijk, maar blijkbaar niet voor iedereen

Stopt bij handelspraktijken de eerlijkheid aan een bepaalde bovengrens?
Stopt bij handelspraktijken de eerlijkheid aan een bepaalde bovengrens? - Foto: Belga

Hoewel die bevoegdheid een federale materie is, kwam ook die EU-richtlijn ‘oneerlijke handelspraktijken’ aan bod in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. Zo pleitte eerder een meerderheid van de leden van de Strategische Adviesraad Landbouw en Visserij (SALV) – met uitzondering van Unizo – om leveranciers altijd te beschermen tegen grotere afnemers. Er werd daar geen unanimiteit gevonden.

Bovengrens van 350 miljoen euro jaaromzet blijft

Het finale voorstel dat op de tafel van de federale regering ligt, is een compromis: de grens van 350 miljoen euro jaaromzet tot waar je als verkoper wordt beschermd blijft behouden, met een uitzondering voor verkopers die een erkende producentenorganisatie van landbouwers zijn. Op die manier worden de boeren die samen de markt opgaan en collectief boven de 350 miljoen euro draaien, ook beschermd tegen grotere afnemers.

Voor velen blijft die bovengrens absoluut niet voldoende. Blijkbaar stopt ‘eerlijkheid’ aan een bepaalde ‘grens’. “Het is een gemiste kans, zeker als bijvoorbeeld blijkt dat nog altijd 35% van de melkveehouders niet vertegenwoordigd zou zijn”, zegt Joris Nachtergaele (N-VA). Voor Ludwig Vandenhove (Vooruit) is het duidelijk: “Er is nog veel werk aan de winkel om tot een eerlijke voedselketen te komen.” Vlaams landbouwminister Hilde Crevits toont begrip, maar die omzetting van die EU-richtlijn is en blijft federale materie.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent