Ten vroegste in 2027 gaat EU-verbod op landbouwdieren in kooien van start
Meer dan 1 miljoen Europeanen steunden het initiatief ‘End the Cage Age’, dat een verbod op het houden van landbouwdieren in kooien vraagt. De Europese commissie reageerde positief op het initiatief. Nu wordt nagegaan om de voorgestelde wetgeving ten vroegste in 2027 in werking te laten treden.

Het burgerinitiatief weerspiegelt de behoefte aan een omschakeling naar landbouwsystemen die ethischer en duurzamer zijn en aan het herzien van de bestaande EU-regels inzake dierenwelzijn. Alle landbouwdieren vallen onder onder de huidige wetgeving inzake de bescherming van dieren, maar alleen legkippen, vleeskuikens, zeugen en kalveren vallen onder de voorschriften van kooien.
De Europese commissie verbindt zich ertoe om tegen uiterlijk 2023 een voorstel te doen voor wetgeving waarbij het gebruik van kooisystemen voor alle in het initiatief genoemde dieren uitgefaseerd en op termijn wordt verboden. Het voorstel van de commissie heeft betrekking op:
- al onder de wetgeving vallende dieren, zoals legkippen, zeugen en kalveren, en
- andere genoemde dieren, zoals konijnen, jonge hennen, leghenouderdieren, vleeskuikenouderdieren, kwartels, eenden en ganzen.
Voor deze dieren heeft de Europese commissie de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid al verzocht de bestaande wetenschappelijke gegevens aan te vullen om de voorwaarden voor het verbod op kooien vast te kunnen stellen.
Sociaaleconomische en milieugevolgen
Aangezien het niet meer gebruiken van kooien betekent dat de huidige landbouwsystemen zullen moeten veranderen, zal de Europese commissie in voor eind 2022 af te ronden effectbeoordeling niet alleen rekening houden met de voordelen voor het dierenwelzijn, maar ook met de sociaaleconomische en milieugevolgen van de te nemen maatregelen.
In dit verband zal uiterlijk begin 2022 een openbare raadplegen worden gehouden. De Europese commissie zal nagaan of het haalbaar is om de voorgestelde wetgeving vanaf 2027 in werking te laten treden.
In ons land hebben 90.000 mensen de petitie van het Europees burgerinitiatief, gesteund door GAIA, ondertekend. Ambassadeurs waren onder meer Herman Brusselmans, Herr Seele en Kevin Borlée.