Startpagina Paarden

Robot Edamis als Europese primeur

Op 25 juni werd in de paardenkliniek van Dr. Tom Mariën in Lummen een robot-CT-scanner in gebruik genomen. Dat was meteen een futuristische Europese primeur, die zal zorgen voor een revolutie in de diergeneeskunde.

Leestijd : 3 min

Enkele jaren geleden bezocht Landbouwleven de paardenkliniek Equitom en toen vielen we eigenlijk van de ene verbazing in de andere. Bij het aanschouwen van de indrukwekkende apparatuur rees automatisch de vraag hoe men te werk ging om dergelijke geavanceerde medische beeldvorming toe te passen bij het vluchtdier paard. Het antwoord was: algemene narcose.

Elke paardenhouder weet dat men maar al te vaak niet om een algemene verdoving heen kan, maar dat er risico’s aan verbonden zijn. Het ontwaken is immers steeds een delicaat moment bij paarden, waarbij kwetsuren en breuken niet uitgesloten zijn. De robot-CT-scanner Edamis sluit deze risico’s uit, gezien het onderzoek immers gebeurt bij het rechtstaande paard. De techniek is zo vernieuwend dat het zelfs bij de mens nog niet wordt toegepast!

Equitom anno 2021

Equitom is op vandaag een van de meest gerenommeerde en grootste paardenklinieken ter wereld. Meer dan 50 mensen zijn er tewerkgesteld en 175 bedrijven in en buiten Limburg leveren diensten aan de kliniek. Tom Mariën bouwt momenteel een tweede kliniek in Wallonië. In februari 2021 kreeg hij de steun van Bencis Capital Partners, een onafhankelijk investeringsfonds, en werd de Equine Care Group in het leven geroepen. Samen met Bencis zijn er eveneens concrete plannen voor projecten in de omringende landen om topdierenartsen en topklinieken samen te brengen om kennis te delen en de zorgverlening te optimaliseren. Dit is het credo van Tom Mariën, die meer dan ooit gelooft in samenwerking. Dat is trouwens niet verwonderlijk, want de dierenarts nam altijd al de vlucht vooruit!

Kennismaking met Edamis

De robot Edamis (Equine Dual-Arm Multi-modality Imaging System) werd ontwikkeld in de USA door Orimtech Ltd. Het apparaat is meer dan 3 m hoog en weegt ongeveer 6 ton. Het is uitgerust met indrukwekkende armen, die rond het paard draaien en die de gevraagde regio scannen in 30 seconden. Via een reeks camera’s wordt de minste beweging van het paard continu geregistreerd en een bewegingscorrectie uitgevoerd om haarscherpe beelden te bekomen. Het paard hoeft slechts licht gesedeerd te worden om het onderzoek te ondergaan.

Operatieve ingrepen zoals bijvoorbeeld complexe breuken kunnen dankzij de informatie van de staande CT-scan vooraf worden voorbereid. Dat verkort de duur van de uiteindelijke ingreep en dus ook van de volledige anesthesie. De chirurg is dankzij de uitgekiende beeldvorming immers in staat om vooraf de optimale chirurgische techniek te bepalen. De robot is gehuisvest in een ruimte die kan gebruikt worden als operatiezaal. De robot kan aldus instaan voor de begeleiding van complexe chirurgische ingrepen.

Niet te onderschatten preventietool

Dat voorkomen beter is dan genezen is, wordt hoog in het vaandel gedragen bij Tom Mariën en team. De futuristische robot-CT wordt ook ingezet in de preventieve geneeskunde. Het laagdrempelige karakter is een échte troef. Mede door de lichte sedatie kan elk onderzoek immers in de dagkliniek gebeuren. De doorverwijzende collega kan aldus na het stellen van de diagnose en na overleg met de specialist beeldvorming bij Equitom zeer snel de juiste behandeling opstarten.

Eigenaren moeten dan ook hun paard niet altijd achterlaten en ze weten snel waar ze staan en wat er dient te gebeuren. Screenen na een intense trainingsperiode of voor het wedstrijdseizoen van start gaat, wordt een stuk toegankelijker op deze manier. Hoe indrukwekkend Edamis ook blijkt, de staande robot-CT-scanner maakt preventie en geneeskunde een stuk eenvoudiger en in tal van gevallen zelfs levensreddend. Bepaalde aandoeningen die voorheen met de klassieke radiografie en echografie op het staande paard onmogelijk konden worden vastgesteld zijn nu eenvoudig op te sporen. Meer diagnoses in een heel vroeg stadium laten immers meer preventie toe.

Medische beeldvorming op haar best

Equitom beschikt als eerste over dergelijke robot-scanner in Europa. De paardenkliniek beschikt daarmee over één van de best uitgeruste diensten ter wereld voor medische beeldvorming van paarden. Naast de reeds geavanceerde radiografie en echografie, is er een MRI-scan beschikbaar, een botscan (scintigrafie) en een klassieke CT-scan met extra grote tunnel (90 cm). Het staande CT-onderzoek kan bovendien gecombineerd worden met een staand MRI-onderzoek. Beide beeldvormingstechnieken hebben verschillende karakteristieken en kunnen elkaar aanvullen bij ingewikkelde ziektebeelden.

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken