Trekpaardenkeuring in Torhout: Martine du Blanc Bois dagkampioene

De 10-jarige Marine du Blanc Bois van Guido Vandecasteele uit Koekelare werd  dagkampioene in Torhout.
De 10-jarige Marine du Blanc Bois van Guido Vandecasteele uit Koekelare werd dagkampioene in Torhout. - Foto: DV

De 10-jarige bruine merrie Martine du Blanc Bois (een dochter van Bas van de Zoetemond) van Guido Vandecasteele (Stal van de Zoetemond) uit Koekelare won overduidelijk deze gegeerde titel. Over zijn beste merrie vertelt Guido: “Haar bijzonderste eigenschap is haar fierheid. Op haar 10de levensjaar is haar beenwerk nog zo zuiver als glas, toch belangrijk voor een trekpaard. Twee jaar geleden stond ze bevangen (na het veulenen van de nu tweejarige hengst Felix van de Zoetemond). Gelukkig is ze daarvan volledig genezen. We hebben haar in dat jaar niet laten dekken en vorig jaar is het niet gelukt. Nu is ze opnieuw drachtig van Mathador van de Bouwhoeve. We hebben Martine als jaarling gekocht bij familie Van Hoijdonk in Rozeé. We wilden het bloed van Astra van de Zoetemond, de moeder van Bas terug op het bedrijf. Onze zelf gefokte hengst Bas is aan hen als veulen verkocht en zij hebben hem op de hengstenkeuring getoond met goed gevolg. Daardoor is er een bijzondere band ontstaan met familie Van Hoijdonk.” Dit jaar zijn er in de Stal van de Zoetemond 3 veulens geboren: 2 hengstveulens en één merrieveulen. Eén hengstveulen wordt zeker behouden. “Mijn zoon hoopt om zelf eens een goedgekeurde hengst te fokken”, aldus Guido.

Voor de merries van 3-5 jaar was er een aparte titel, namelijk ‘Belofte kampioene’, gewonnen door Loes van de Spoorweg (v. Tinus van Aardenhof) van Hendrik en Didier Van Hoorebeke uit Oosteeklo.

Het jeugdkampioenschap bij de merries ging naar de eenjarige Irma van de Boterhoeve (v. Milo van Luchteren) van Luc en Ignaece Imschoot uit Beervelde.

Bernard Lenaerts

Meest recent

Meest recent