Voor het eerst Afrikaanse varkenspest ontdekt bij tamme varkens in Duitsland

Eind 2020 werd België er officieel vrij van verklaard, waardoor de beperkingen op de uitvoer van Waals en Vlaams varkensvlees volledig wegvielen. Toch zijn er nog heel wat landen die Belgisch varkensvlees weigeren in te voeren.
Eind 2020 werd België er officieel vrij van verklaard, waardoor de beperkingen op de uitvoer van Waals en Vlaams varkensvlees volledig wegvielen. Toch zijn er nog heel wat landen die Belgisch varkensvlees weigeren in te voeren. - Foto: LBL

De Afrikaanse varkenspest werd gevonden bij tamme varkens op twee boerderijen in de deelstaat Brandenburg, in het gebied waar de ziekte al circuleerde bij wilde varkens. De gevallen werden donderdag bevestigd door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het Duitse federale onderzoeksinstituut voor dierengezondheid. Rond de twee boerderijen worden nu beschermings- en controlezones ingericht.

De Afrikaanse varkenspest vormt geen gevaar voor de mens, maar is heel besmettelijk voor varkens en everzwijnen, die er ernstige bloedingen van krijgen. In België dook de ziekte in september 2018 voor het eerst op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Eind 2020 werd België er officieel vrij van verklaard, waardoor de beperkingen op de uitvoer van Waals en Vlaams varkensvlees volledig wegvielen.

Belga

Meest recent

Meest recent