Tweede generatie Steyr Terrus voorgesteld

De 2de generatie van de Steyr Terrus CVT is nu gelanceerd.
De 2de generatie van de Steyr Terrus CVT is nu gelanceerd. - Foto: Steyr

De 2de generatie van de Steyr Terrus, werd omwille van Covid-19 digitaal gepresenteerd midden juli aan de Europese vakpers. Peter Friis, commercieel hoofd Steyr Europa gaf bij aanvang van de persconferentie aan dat ze de komende 2 jaar het merk Steyr verder willen uitbouwen en tegen 2025 met een volwaardig Europees dealernetwerk op de kaart willen staan. Hij verwees hiervoor naar de ‘Transfor2Win’ strategie die CNHi in 2019 heeft gelanceerd. Zie ook Landbouwleven van 22 juli 2021. Hier wordt uitgelegd dat ze Steyr nog meer als Premium merk in de markt willen zetten.

Peter Friis keek ook even terug naar 2020 en omschrijft dit jaar als “beter dan verwacht, met meer marktaandeel”. Dat doet hem ook met hoop naar de toekomst kijken.

Looks & Style volgens WCM

Alvorens over te gaan naar de productvoorstelling gaf Frans Jozef Silber Europees product marketing manager aan dat de ‘looks & style’ belangrijk zijn geworden bij een tractor. Hierom is er een avant-garde design toegepast. Tevens is er ingezet op een ‘vermoeidheidsvrije’ cabine. Ook wees hij er op dat deze Steyr Terrus CVT in Oostenrijk gebouwd worden volgens de WCM-principes. (World Class Manufacturing waarbij steeds gestreefd wordt naar optimalisatie). Hier zijn ze heel fier op.

Introductie in 2015

De vorige en eerste generatie Steyr Terrus grootvermogenstrekkers werd in 2015 geïntroduceerd met vermogens van 250, 270 en 300 pk. Deze modellen zijn voorzien van de Steyr CVT-transmissie en worden in het Oostenrijkse Sankt-Valentin gebouwd. Dat geldt ook voor de nieuwe generatie Terrus CVT. Meest opvallend hierbij is de nieuwe cabine, al moet je soms een kennersoog hebben om de detailwijzigingen direct te zien uit de buitenkant.

Gewijzigd interieur

Aan de binnenzijde vallen de wijzigingen sneller op met een veranderd interieur met nieuwe Multicontroller III-armleuning die over configureerbare bedieningselementen beschikt. Zo kan de bestuurder de bediening afregelen op zijn persoonlijke voorkeuren. Nog in het oog springend is de Infomat 1200 touchscreenmonitor. Voor het eerst wordt het Steyr S-Fleet telematicasysteem toegepast waarbij gegevensoverdracht onmiddellijk in 2 richtingen kan gebeuren: van de tractor naar het kantoor en omgekeerd.

Met eerder vernoemd beeldscherm, dat Isobus compatibel is, kunnen werktuig- en tractorfuncties bediend worden maar ook de hydraulica, aftakas, motor en transmisie geoptimaliseerd worden. Tevens kunnen camerabeelden op deze monitor weergegeven worden.

Tweeweg communicatie

Infomat 1200 bevat niet enkle het S-Guide GPS-geleidingssysteem, maar ook S-Fleet-telematicamogelijkheden. Hiermee is het niet meer nodig om handmatig bijvoorbeeld met een usb-geheugenstick gegevens van de tractor naar de kantoorcomputer te brengen. De gegevens worden nu draadloos doorgestuurd naar het webportaal MySteyr.com of de mobiele app S-Fleet op smartphone of tablet. Zo is het mogelijk om te zien waar de machines aan het werk zijn, maar ook om hun prestaties op te volgen en zelfs om te zien of ze nog voldoende brandstof hebben. Opdrachten en/of taakkaarten kunnen ook van op het kantoor van de landbouwer/loonwerker naar de tractor gestuurd worden. Dat verstaat Steyr onder tweeweggegevensoverdracht.

Als de eigenaar toestemming geeft kan via S-Fleet de Steyr dealer de tractor opvolgen en vroegtijdig ingrijpen als storingen zich dreigen voor te doen.

Verhoogd comfort

Naast een technologie update zijn de nieuwe Terrus CVT tractoren ook toegenomen in comfort- en bedieningsniveau. Om de bestuurder een goed zicht te bieden is het vooreerst een 4-stijlencabine met grote ramen. Nu zijn ook de spatborden aan de achterzijde verlaagd en loopt de achterruit dieper door om een beter zich te geven. Talrijke led- en bijkomende werklampen zijn gemonteerd voor een nog beter zicht in het donker. Aan meer (berg)ruimte is ook gedacht, er is zelfs de mogelijkheid van een gekoelde box onder de passagiersstoel waar 2x een 2liter fles in kan en lunchbox.

De nieuwe Terrus CVT is verkrijgbaar met 2 optiepakketten: Evolution of Excellence. Het eerste pakket is al vrij uitgebreid met een hydraulisch systeem van 165 of 220 l/min, 4-toeren aftakas, luxe cabineoptie, … Het Excellence toppaket behoudt diezelfde opties maar gaat nog iets verder met premium luidsprekers, 5 elektrohydraulische regelventielen en een standaard Power Beyond-functie.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent