Startpagina Actueel

Belgische en Maltese ministers van landbouw bezoeken Belgische coöperatie BelOrta

In het kader van de Europese Landbouwraad heeft David Clarinval, federaal minister van landbouw, een bezoek gebracht aan de groenten- en fruitcoöperatie BelOrta. Samen met de Maltese minister van Landbouw Anton Refalo werd onder meer over duurzame teelt en innovatieve verpakkingsoplossingen van gedachten gewisseld.

Leestijd : 2 min

De Belgische minister David Clarinval en de Maltese minister Anton Refalo brachten een bezoek aan BelOrta, een verse groenten- en fruitcoöperatie van meer dan 1.000 lokale producenten. Samen telen zij jaarlijks meer dan 500.000 ton verse groenten en fruit, verdeeld over meer dan 170 producten, zowel conventionele als biologische. De ministers en een delegatie van BelOrta spraken over het coöperatief ondernemen, de (sociale) rol van coöperaties en hoe de producenten zich samen door de corona-crisis hebben geslagen.

Best practices

Dankzij een uniek en performant klokveilsysteem en een uitgebreid klantennetwerk worden alle verse groenten en fruit gedistribueerd over meer dan 75 landen wereldwijd. BelOrta zet als coöperatie heel sterk in op onderzoek en ontwikkeling waarbij duurzaam telen en ondernemen, maar ook innovatie en smaak heel hoog in het vaandel worden gedragen. Dit alles met het oog op een toekomstgerichte lokale tuinbouwsector.

Tijdens het bezoek werd onder meer aandacht besteed aan het uitgebreide assortiment verse groenten en fruit. Ook het zeer actuele verpakkingsissue werd besproken. Heel wat nieuwe en innovatieve verpakkingsoplossingen kwamen aan bod. Daarbij was onder andere aandacht voor de recent geïntroduceerde tray2tray-aardbeipunnet. Hiermee wordt een volledig circulair concept uitgerold waarbij verpakking niet langer een deel van het probleem is maar net een deel van de oplossing wordt.

Tot slot hielden beide ministers, in het kader van de nationale rouwdag, een minuut stilte en herdenking voor de slachtoffers van de overstromingen.

“Wij zijn trots op de vele mooie en gezonde verse groenten en fruit die door onze lokale telers geproduceerd worden”, aldus minister Clarinval. “Door de vele inspanningen op vlak van onderzoek naar rassen, teelttechniek, smaak maar ook op vlak van verpakking en logistiek mogen we ons bij de wereldtop van dit segment rekenen. Dankzij coöperaties zoals BelOrta wordt het aanbod van heel wat individuele telers gebundeld zodat ze aantrekkelijke partijen worden voor de markt. Bovendien worden er oplossingen gezocht voor àlle kwaliteiten, waardoor ook eventuele reststromen een waardering krijgen in de markt. Dit is belangrijk in het kader van het vermijden van foodwaste maar ook om telers toekomstgericht verder te laten ontwikkelen.”

Lees ook in Actueel

Zuivelindustrie vraagt rechtszekerheid en ontwikkelingsruimte

Melkvee De zuivelindustrie stond in 2022 voor gigantische uitdagingen. Daarbij was het doorrekenen van de sterk gestegen prijzen voor melk en andere grondstoffen alvast de lastigste uitdaging. Zo steeg de melkprijs op 1 jaar tijd met 47%. De onzekerheid over de beschikbaarheid van voldoende melk in de toekomst weegt op de sector.
Meer artikelen bekijken