Startpagina Varkens

PRRS-programma: waarom monitoring van eigen gelten zinvol is

Om PRRS onder controle te krijgen, is het niet alleen belangrijk dat je weet wat er op je bedrijf gebeurt, maar ook wat er binnenkomt op je bedrijf. Wist je dat de jonge gelten die je toevoegt aan je zeugenstapel een belangrijke bron van PRRSV zijn? Sinds dit jaar biedt het PRRS-programma aan zijn trouwe deelnemers de mogelijkheid om ook deze gelten te monitoren, zo ook aan dit gesloten bedrijf met eigen aanfok.

Leestijd : 3 min

Sinds 2018 neemt dit bedrijf deel aan het programma met de PRRS-Monitor Biggen, op aanraden van hun dierenarts. “De resultaten waren steeds goed, tot plots ook de pas gespeende biggen positief werden op het voorkomen van PRRSV. Toen ons dit jaar aangeboden werd om ook onze gelten te monitoren, twijfelden we geen moment. Zo zouden we wellicht de oorzaak snel kunnen achterhalen en het probleem aanpakken.”

PRRS-Monitor Biggen slaat alarm

“Gedurende een lange periode circuleerde PRRSV enkel bij de oudste biggen, de jongste biggen waren steeds negatief. Maar 2 monitors geleden zagen we dat ook de pas gespeende biggen positief waren voor het PRRS-virus. We zagen wel al signalen in de kraamstal: het liep er veel minder vlot en er waren te veel zwakke biggen. Dankzij de sequentiebepaling die binnen de PRRS-Monitor wordt uitgevoerd, wisten we al snel dat de problemen niet werden veroorzaakt door een nieuw binnengekomen PRRSV-stam, maar wel een die al enkele jaren op ons bedrijf circuleert.” Na de eerste positieve resultaten bij de pas gespeende biggen, had hun dierenarts al aangeraden om eens naar de gelten te kijken. “We hielden echter de boot wat af, want we doen aan eigen aanfok. En we waren er niet van overtuigd dat onze eigen gekweekte gelten een risico konden vormen.”

Tot ze begin dit jaar een mail kregen van DGZ. “Daarin stond dat we, omwille van onze trouwe deelname aan het programma, dit jaar ook onze gelten konden monitoren met ondersteuning van het Sanitair Fonds. We waren eerder al wat warm gemaakt door onze dierenarts, maar die mail haalde ons finaal over de streep en we sprongen mee op de kar.”

De gelten bleken de oorzaak

“We stuurden bloedmonsters van 10 gelten die klaar waren om toe te voegen aan onze zeugenstapel naar het labo. Het resultaat was overduidelijk: onze gelten testten positief voor aanwezigheid van het PRRS-virus. Onze dierenarts legde uit dat dit betekent dat ze virus uitscheiden op het moment dat ze bij de zeugen komen.” Hierdoor wordt er bij de zeugen plots weer meer virus geïntroduceerd, zodat de PRRS-situatie op het bedrijf uit balans raakt. Door deze onstabiele situatie circuleert er ook weer meer PRRSV bij de zeugen in de kraamstal en worden de jonge biggen besmet.

“We zijn uiteraard onmiddellijk aan de slag gegaan, zodat we dit in de toekomst kunnen vermijden. We hadden bijvoorbeeld geen quarantaine of opfokafdeling voor onze jonge gelten. Nu zijn we aan het bekijken of we hiervoor een afdeling in de vleesvarkensstal zouden kunnen gebruiken. Daar kunnen we dan alle vaccinaties uitvoeren en de gelten bemonsteren voor we ze naar de zeugenstapel verhokken. Gelten die nog positief testen op de PCR-test, zullen in de opfokstal moeten blijven tot ze geen PRRSV meer uitscheiden. Door onze nieuwe manier van werken kunnen we hopelijk vermijden dat de gelten nog virus zullen uitscheiden als ze bij de zeugen terechtkomen.”

Caroline Bonckaert, DGZ

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken