Startpagina Bedrijfsnieuws

LU-koekjes, gemaakt met oog voor biodiversiteit en duurzaamheid

Innovatie en duurzaamheid staan hoog in het vaandel bij Aveve. Sinds de lancering van het LU-Harmony-charter wordt continu gewerkt aan een duurzamer koekje. Dat betekent dus ook kiezen voor een meer lokale teelt. Voor de oogst van 2021 telen landbouwers en klanten van Aveve-zaakvoerder Vadis in de regio Oudenaarde zo’n 120 ha biscuittarwe, die in de fabriek van Mondelez International tot koekjes wordt verwerkt.

Leestijd : 3 min

Het was al in 2008 dat LU zich engageerde om een duurzamer koekje in de winkelrekken te leggen. En dat gebeurde onder andere met het LU’Harmony-initiatief. In het kort betekent dit dat er zo dicht mogelijk bij de fabrieken wordt samengewerkt met de landbouwpartners, dat er meer duurzame landbouwpraktijken worden toegepast en dat de lokale biodiversiteit gestimuleerd wordt. De tarwe, het belangrijkste ingrediënt in de meeste LU-koekjes, zou ook het best lokaal geteeld zijn, wat de traceerbaarheid enorm verhoogt.

En dat is waar Aveve nu ook op inspeelt: meer lokale productie. In de regio van Oudenaarde telen landbouwers zo’n 120 ha wintertarwe volgens het LU’Harmony-charter voor de verwerking tot koekjes in de fabriek van Mondelez International in Herentals.

Moderne landbouwbedrijven

De landbouwers zelf zijn klanten van Aveve-zaakvoerder Vadis, Christophe Dhuyvetter. Al vele jaren is hij vaste afnemer van graan dat geteeld wordt door de landbouwers in de streek. “Doorheen de tijd hebben we ons steeds aangepast aan de evolutie in de sector. De Vlaamse landbouwer staat aan de top als het gaat om technische kennis. Als toeleverancier vind ik het belangrijk dat we ondanks de steeds moeilijkere wetgeving die technische kennis kunnen ombuigen naar meer rendement voor de landbouwer. We zijn klaar om mee te werken aan korteketenproductie”, aldus Dhuyvetter.

Het kostte hem bovendien niet veel moeite om landbouwers te overtuigen om mee in het project te stappen. In totaal gaat het om 20 landbouwbedrijven. “Het zijn stuk voor stuk landbouwers die zeer professioneel bezig zijn. Ze denken ook vaak al aan de toekomst, en baten echt moderne bedrijven uit.”

Tarwe met meer biodiversiteit

Telen volgens het LU’Harmony- charter betekent in het kort dat de landbouwer acties onderneemt om de biodiversiteit te bevorderen op het niveau van het bedrijf en de regio. Expert land- en tuinbouw bij Aveve Marijn Taveirne licht toe: “De landbouwer kan kiezen om een kleurrijk faunamengsel in te zaaien naast de tarwe, of om een groenbedekkermengsel in te zaaien/of om een klein deel van de tarwe niet te oogsten en op stam te laten staan als voedselgewas voor het najaar.”

Bovendien moet de teler voor het charter ook de IPM-regels nauwgezet opvolgen. Zo mogen sommige fytoproducten in het veld niet gebruikt worden, bepaalde gevarenzinnen worden vermeden. “Maar we merken dat de meeste moderne bedrijven nu die bepaalde producten al niet meer gebruiken, dus dat is positief”, vertelt Dhuyvetter.

Voor de genomen maatregelen krijgt de landbouwer bovenop de reguliere graanprijs nog een premie. Die wordt bepaald in functie van de genomen maatregel.

Biscuittarwe

Daarnaast moet de landbouwer kiezen voor een tarweras met biscuitkwaliteit. “Waar voor baktarwe een voldoende hoog eiwitgehalte, de eiwitkwaliteit en het broodvolume van groot belang zijn, is voor biscuittarwe de viscositeit een zeer belangrijke parameter”, stelt Taveirne.

Het ras dat naar voor wordt geschoven is KWS Smart, logischerwijs een ras van Aveve zelf. “We beschouwen het als een topvariëteit onder de klassieke rassen”, vertelt technisch manager Toon Kerkhofs. “In de streek wordt het veel gebruikt en de landbouwer is in het algemeen tevreden. Het ras stoelt sterk uit, geeft veel stro en ook tegen fusarium is het ras sterk.”

Na de oogst van de tarwe wordt die gestockeerd bij Vadis, die hiervoor een loods ter beschikking stelt. Die wordt dan via de boot naar Merksem gebracht, waar het wordt vermalen. “We willen verkeer met de vrachtwagen op die manier vermijden”, zegt Kerkhofs.

Persoonlijke begeleiding

Zaakvoerder Dhuyvetter geeft aan extra inspanningen te moeten leveren op vlak van administratie en begeleiding van de teler. “Ik moet er als graanhandelaar op toezien dat de teelt van de LU’Harmony- tarwe gebeurt volgens het charter. Met die reden controleren we de teeltfiches van de landbouwers. Verder bezoeken we de percelen om na te gaan of de biodiversiteitsactie correct werd uitgevoerd. Eén tiende van de landbouwers wordt bovendien geauditeerd door een externe partner.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken