Startpagina

Inzet van de nieuwste technieken

Leestijd : 2 min

Vion Adriaens werd na de brand in 2011 heropgebouwd. Het nieuwe slachthuis werd uitgerust met de nieuwste technieken in de sector. Er werd toen echter ook al ingespeeld op thema’s als klimaat en het aanbieden van een veilige en gezonde werkomgeving aan de medewerkers. Een overzicht.

Moderne verdovingsbox Om een zo hoog mogelijk dierenwelzijn te kunnen garanderen tijdens het proces, heeft Vion Adriaens als één van de weinige runderslachterijen in Europa een moderne manier van laden van runderen die er op ingesteld is om de dieren op een rustige en serene manier naar de verdovingsbox te leiden.

Vacuumcleaner Voedselveiligheid en dus hygiënisch slachten heeft bij Vion topprioriteit. Om die reden maken ze tijdens het slachtproces gebruik van zogenaamde steamvacs. Dit zijn vacuum cleaners die eventuele restbacteriën van het karkas verwijderen. Deze techniek zorgt ervoor dat de karkassen intenser gereinigd worden waardoor dit alleen maar ten goede komt van de bacteriologische resultaten, wat een nog hogere voedselveiligheid garandeert.

Met de steamvac kan men eventuele restbacteriën van het karkas verwijderen.
Met de steamvac kan men eventuele restbacteriën van het karkas verwijderen. - Foto: AV

Karkasclassificatie In het slachthuis wordt het VBS2000-toestel dat karkassen van runderen automatisch classificeert, ingezet. De officiële erkenning hiervan loopt volop.

Warmterecuperatie Bij het afkoelen van de geslachte runderen komt er warmte vrij. Op deze productielocatie wordt de warmte via een warmtewisselaar omgezet naar energie. Die energie wordt gebruikt om het water op te warmen tot een temperatuur van 45 °C.

Eigen waterzuiveringsinstallatie Vion Adriaens beschikt over een eigen waterzuiveringsinstallatie die afvalwater door middel van een reverse osmose-systeem zuivert naar drinkbaar water. Dit gereinigde water kan ook gebruikt worden bij andere bedrijfsprocessen. Op deze manier beperkt Vion Adriaens het watergebruik tijdens het productieproces tot het minimum.

Energiezuinig gebouw Alle systemen bij Vion Adriaens zijn erop gericht om het energieverbruik te minimaliseren. Zo draaien logistieke lijnen in het productieproces alleen bij gebruik en worden deze automatisch gestopt wanneer deze niet in gebruik zijn. Ook werken de lichtknoppen in de kantoren met een lichtsensor zodat deze niet zullen blijven branden zonder dat er iemand aanwezig is in de ruimte.

Ergonomische werkposten De werkposten op de slachtlijn zijn zo ingericht dat deze aangepast kunnen worden op de manier waarop zij ergonomisch kunnen werken. Zo wordt voorkomen dat medewerkers in oncomfortabele posities hoeven te staan om hun werk goed uit te voeren.

Anne Vandenbosch

Lees ook in

Meer artikelen bekijken