Startpagina Bedrijfsnieuws

Binnenkort terug een slachthuis in Beaumont?

Zal het slachthuis van Beaumont, dat al enkele jaren gesloten is, binnenkort weer in gebruik worden genomen? De provincie Henegouwen liet weten dat een haalbaarheidsstudie, opgezet met steun van de plaatselijke autoriteiten, het mogelijk zal maken dit uit te zoeken. De boeren hopen op een positieve reactie.

Leestijd : 2 min

Sinds de sluiting van het slachthuis van Charleroi in juni jongstleden hebben de Henegouwse veehouders heel wat kilometers moeten afleggen om een slachthuis te vinden waar zij hun dieren naartoe kunnen brengen. Alleen de slachthuizen van Rochefort en Ath blijven over voor runderen. Dergelijke reizen zijn niet gunstig, noch voor de veestapel, om redenen van dierenwelzijn, noch voor de landbouwers, die tijd en geld verliezen.

In die context hebben 2 veehouders uit de Botte du Hainaut, Vincent en Johan Vandromme, een coöperatie opgericht die tot doel heeft het slachthuis van Beaumont te saneren en een aangrenzende slagerij te creëren. "Dit project voorziet in een behoefte in de regio, waar rund- en melkvee hoogtij vieren," leggen zij uit.

Een project dat voor iedereen openstaat

Hun project, dat al meer dan een jaar wordt bestudeerd, heeft al de steun gekregen van Bruno Lambert en Alain Vandromme, respectievelijk burgemeesters van Beaumont en Froidchapelle, en van Fabienne Devilers, gedeputeerde voor landbouw van de provincie. De coöperatie staat open voor fokkers van alle rassen en voor iedereen die zich wil inzetten voor een plaatselijk initiatief. Verschillende regionale actoren hebben zich reeds bij het project aangesloten: de Stichting Chimay Wartoise, en Elevéo, de vereniging van Waalse fokkers.

Een besluit wordt verwacht begin 2022

De mogelijke sanering van het slachthuis van Beaumont werd ook toegejuicht door de Waalse minister van Landbouw, Willy Borsus, aan wie het op 4 augustus werd overhandigd. Hij deelde ook mee dat het Waals Gewest de haalbaarheidsstudie voor het project zal steunen, zodat deze voor het eind van het jaar kan worden uitgevoerd. Hierdoor zal begin 2022 een besluit kunnen worden genomen.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Hainaut Développement zal binnenkort informatiesessies organiseren.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken