Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe AVR Spirit 7200 verstekrooier

De nieuwe Spirit 7200 vult de AVR Spiritfamilie aan met een getrokken, tweerijïge verstekaardappelrooier. In essentie is het een fikse doorontwikkeling van de Spirit 6200.

Leestijd : 3 min

Nu chemische loofdoding meer en meer aan banden wordt gelegd, en mechanisch loofklappen aan de orde is, was één van de uitdagingen hoe om te gaan met deze omstandigheden. De Spirit 7200 speelt hierop in door de integratie van een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langsegelband. Ook zorgt een terugvoerband onder de loofmat ervoor dat aardappelen die pas laat ‘vallen’, in de machine blijven en dat het eventuele loof dat nog door de loofmat valt, wordt afgevoerd.

Reinigingsmodules

Na opname door de rooibek gebeurt de eerste zeving op de graafmat (breedte 1.650 mm). Hierin zitten hydraulisch aangedreven excenterschudders. Daarna is er een combinatie van loofmat en zeefmat. Doordat deze dicht op elkaar lopen is de valhoogte van graafmat naar zeefmat minimaal gehouden. Bij de overgang van de zeefmat naar de egelband zorgt een loofrol voor extra loofscheiding. De loofrol is makkelijk te verstellen in intensiteit door ze meer of minder onder de zeefmat te plaatsen. Een aardappelvriendelijke overgang is verzekerd doordat de loofrol gevolgd wordt door een zachte egelband.

Op de langsegelband worden de aardappelen afgeleid door een driedubbele afstrijkrolunit naar de dwarsegelband. Indien gewenst kan deze meer of minder onder hoek geplaatst worden. Een hoogteverstelling van op de leestafel biedt de mogelijkheid om vlot de reinigingscapaciteit bij te stellen.

Voor de dwarsegelband zijn verschillende modules beschikbaar. De eenvoudigste variant is een verkorte egelband met dubbele afstrijkrol. De leestafel met plaats voor 6 personen heeft geen kluitenbandje. Deze machine blijft ook binnen de 3 m volledige breedte.

Indien steen-en kluitenscheiding gewenst is, is er een 3- of 4-rijïge rotorkam beschikbaar op de dwarsegelband. Aardappelen worden netjes verdeeld over de leestafel voor een laatste inspectie, stenen en kluiten komen op het kluitenbandje terecht waar ook nog een laatste inspectie mogelijk is. De stenen en kluiten worden dan ofwel naar de grond afgevoerd, ofwel naar een steenbunker of er is een terugvoerbandje beschikbaar.

Daarna komen de aardappelen terecht in een grote 7 tons-bunker. De hydraulische knik in de leestafel met automaat zorgt voor een minimale valhoogte in de bunker.

Andere nieuwigheden

De 7200 is de eerste tweerijïge rooier die kan worden uitgerust met de optie AVR Connect. Daarmee kan de gebruiker zijn machinedata online raadplegen.

Op de dissel is een frame voorzien dat netjes alle hydraulica en elektrische kabels naar de trekker wegwerkt.

Standaard worden de Spirit 7200’s uitgerust met een snelwisselbek. Dit wil zeggen dat de gebruiker mits een paar minuutjes werk, de rooibek kan wisselen om een andere teelt te oogsten (bv. uien). Zowel mechanische, als optioneel hydraulische, diepte-instelling is mogelijk.

Tweemaal 3 rijen loofafstrijkers zorgen ervoor dat de aardappelen netjes in de machine blijven. Hierbij werd aandacht besteed om voldoende afstand tussen de rijen afstrijkers te houden en een efficiënt en robuust mechanisme om bij ophopingen het frame op te kunnen klappen.

De loof- en zeefmatten lopen dicht langs elkaar zodat de valhoogte van graafmat naar zeefmat tot een minimum beperkt is. Achteraan de machine, onder de loofmat, bevindt zich een transportbandje dat loof wat laat valt kan afvoeren, en dat aardappelen die laat vallen terug in de machine laat rollen.

De leestafel biedt comfortabel plaats aan 6 personen. Voor goede ergonomie wordt die zo goed als vlak gehouden. Alle functies ivm. reiniging achterop de machine kunnen dmv. een overzichtelijk toetsenbord of mechanische hendels bediend worden.

De vaste bunker is 9,6 m³ groot, met een breedte van 2 m, en kan ongeveer 7 ton opslaan (hier zit de verwijzing naar de typebenaming 7200). Optioneel is een valbreker mogelijk, die hydraulisch opklapbaar is en bovenop de machine getransporteerd wordt.

De Spirit 7200 loopt licht dankzij de keuze voor hoge wielen (30,5 velg). Verschillende bandenmaten zijn mogelijk. Ook dubbellucht cultuurwielen 380/80R38 zijn beschikbaar, dit voornamelijk ivm. doorsteken.

De aansturing van de machine gebeurt door een Isobus-systeem. Dat kan indien gewenst een scherm in de trekker uitsparen. AVR biedt ook 2 types displays aan met automatische bewaking van machinefuncties.

TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken