Startpagina Akkerbouw

PotatoEurope’s innovatieprijs uitgereikt aan EGG Microtubers

Ondanks het afgelasten van de internationale aardappelvakbeurs, heeft een professionele jury tijdens een award ceremonie op 1 september de PotatoEurope Gold Innovation Award uitgereikt aan de Microtubers van E Green Global (EGG).

Leestijd : 2 min

Aan de hand van drie criteria, namelijk innovativiteit, potentiële impact op de aardappelmarkt en de toepasbaarheid in de aardappelsector, kwam de jury tot het besluit om de EGG Microtubers te bekronen tot Golden Innovation Award Winner.

Microknollen uit lab

Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft een technologie ontwikkeld om op grote schaal virusvrije en vitale microknollen te produceren in speciaal ingerichte laboratoria. De EGG microtubers kunnen jaarrond geoogst worden en direct machinaal in de volle grond gepoot worden.

De prijs werd in klein gezelschap uitgereikt op de locatie van Wageningen University & Research (WUR), Open Teelten in Lelystad.

“Wij verwachten dat het winnen van deze prestigieuze award een boost zal geven aan de introductie van ons gepatenteerde systeem in Europa”, reageert Epi Postma, Director EGG Business Development Europe enthousiast.

“Dit is een hele bijzondere innovatie die veel betekent op verschillende terreinen, van gezondheid en snelheid tot een brede toepasbaarheid. We zien de EGG Microtubers als een sprong vooruit naar de vernieuwing van rassen en denken dat de innovatie snel breed toepasbaar zal zijn. We verwachten dat de sector in de EGG Microtubers een fundamentele maar ook toepasbare doorbraak zal herkennen”, sprak jurylid Dirk Duijzer bij het uitreiken van de prijs.

Meer dan 30 deelnemers zagen de PotatoEurope Innovation Award als de uitgelezen kans om hun innovaties voor de aardappelsector in de spotlight te zetten. Uit alle aanmeldingen selecteerde de jury van experts in eerste instantie een top drie van innovaties.

Zilver en brons

Uiteindelijk ging de Silver Innovation Award naar Crop.zone’s Nucrop, terwijl HZPC’s Smart Bigbag de Bronze Innovation Award in ontvangst mocht nemen.

Nadat het publiek via verschillende platforms uitgenodigd was om te stemmen voor de publieksfavoriet, ging ook online een strijd tussen de top drie van deelnemers van start. Op 1 september werd bekendgemaakt dat de stemmers van over de hele wereld hebben besloten dat Crop.zone’s Nucrop de Audience Award heeft verdiend. In totaal werden er ruim 200 stemmen uitgebracht en via het stemformulier konden de stemmende aardappelprofessionals aangeven waarom ze voor een specifieke innovatie kozen.

“Dat de keuze van het publiek op onze innovatie is gevallen, geeft aan dat alternatieve manieren van loofdoding een belangrijk issue zijn in de aardappelketen”, reageert Dirk Vandenhirtz, Founder & Chief Executive Officer van Crop.zone.

Potato Europe - TD

Lees ook in Akkerbouw

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken