Uitbraak van vogelgriep bij hobbyhouder in Chiny

Het voedselagentschap raadt aan om alle gehouden vogels binnen te voederen en te drenken.
Het voedselagentschap raadt aan om alle gehouden vogels binnen te voederen en te drenken. - Foto: archief LBL

De vogels werden eind augustus op een markt aangekocht bij de vogelhandelaar die vorige week besmet werd bevonden. Het FAVV vraagt daarom aan particulieren, die vogels van deze handelaar op een markt hebben gekocht, om aandachtig te zijn voor ziektetekens bij hun dieren.

Aanwezig op 7 markten

De betrokken handelaar verkocht de vogels op 7 markten in België: in Florenville, Aarlen, Chimay, Doornik, Bastogne, Charleroi en Anderlecht. Het FAVV vraagt particulieren die op deze markten dieren hebben aangekocht om waakzaam te zijn en hun dierenarts te contacteren wanneer er ziektetekens optreden. Het gaat dan om onder meer ademhalingsproblemen, sinusitis, tranende ogen, opgezwollen kop met dikke en blauwe kam en lellen, legdaling, sufheid, gebrekkige eetlust en sterfte.

Ziektevrije status behouden

België behoudt zijn ziektevrije status bij de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE). Die status kreeg ons land opnieuw op 16 augustus nadat maatregelen waren genomen om de verspreiding van het hoogpathogene aviaire influenzavirus in te dijken. Op 13 november 2020 was het virus namelijk vastgesteld bij wilde vogels. “Aangezien het nu gaat om gehouden vogels (en niet om pluimvee), heeft deze besmetting geen impact op de ziektevrije status voor hoogpathogene aviaire influenza bij pluimvee”, verklaart het FAVV. Dat raadt alle pluimvee- en vogelhouders wel aan om voorzichtig te zijn. Zo moet contact tussen hun dieren en wilde vogels zoveel mogelijk vermeden worden.

Het voedselagentschap raadt daarom ook aan om alle gehouden vogels binnen te voederen en te drenken. Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert, is niet overdraagbaar op mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Belga - TD

Meest recent

Meest recent