Massey Ferguson vernieuwt 3 tractorseries

De nieuwe MF 7S- reeks biedt vermogens aan van 175 tot 220 pk (met EPM-boost).
De nieuwe MF 7S- reeks biedt vermogens aan van 175 tot 220 pk (met EPM-boost). - Foto: MF

Vorig jaar bracht Massey Ferguson vernieuwing in zijn tractoraanbod met de nieuwe 5S- en 8S-tractorserie. Nu pakken ze het gamma aan dat daartussen zit. Ook bij de 8S-reeks is echter nog wat nieuws te melden.

Uitbreiding 8S-serie

De 8S-serie wordt naar boven toe uitgebreid met een sterk model van 285 pk en 305 pk. De 8S-serie telt dan 6 modellen met maximale vermogens van 205 tot 305 pk. Engine Power Management kan afhankelijk van het model het vermogen met nog 20 pk verhogen. De kracht wordt opgewekt in een Agco Power 6-cilindermotor met 7,4 l inhoud. De 8S heeft een wielbasis van 3,05 m.

Nog een belangrijke nieuwigheid bij de 8S-serie is de komst van een traploze versnellingsbak, de Dyna-VT. Het topmodel, de 8S.305, beschikt hier standaard over. De andere modellen hebben de keuze uit de Dyna-VT, Dyna E-power of Dyna 7.

Bij zijn introductie vorig jaar viel de 8S stevig op door de vrije ruimte van 24 cm tussen motorkap en cabine. Hiernaast sprong het neoretro- ontwerp in het oog. Dit laatste werd ondertussen doorgetrokken bij de nieuwe 5S en wordt voortgezet bij de 6S- en 7S-serie.

Compacte 6S-serie

Eind vorig jaar presenteerde Massey Ferguson de nieuwe 5S-serie, nu is het de beurt aan de komst van de nieuwe 6S-serie. Deze vervangt de bestaande 6700 S-serie.

De 6S-serie biedt veel vermogen voor een 4-cilindermotor: 200 pk bij de 6S180.
De 6S-serie biedt veel vermogen voor een 4-cilindermotor: 200 pk bij de 6S180. - Foto: MF

De nieuwe 6S-reeks telt 5 modellen met maximale vermogens van 135 tot 180 pk. Engine Power Management doet daar afhankelijk van het model nog 15 à 20 pk bij. Dit wil dus zeggen dat het topmodel, de 6S180, 200 pk maximaal vermogen kan halen uit een 4-cilinder motorblok. Een 4,9 l van Agco Power wordt hiervoor aangewend. Bij Massey Ferguson stellen ze dat het vermogen en koppel van de grotere 6-cilindertractoren wordt gecombineerd bij een kleinere, meer wendbare 4-cilindertractor. De wielbasis daarvan is 2,67 m en de draaicirkel is 4,75 m.

De 6S-serie is leverbaar in de volgende specificaties: Essential, Panoramic, Efficiënt en Exclusive. Deze termen verwijzen naar het afwerkingsniveau. De 2 hoogste in de reeks, namelijk de Efficiënt en Exclusive, krijgen een nieuwe armleuning mee die is gekoppeld aan de eveneens nieuwe luchtgeveerde stoel. Op die armleuning zijn de voornaamste bedieningselementen gegroepeerd voor motor, versnellingsbak, hydrauliek, aftakas... De armleuning bevat ook de nieuwe Multipad, een multifunctionele bedieningsjoystick die Isobus-compatibel is en talrijke bedieningsknoppen bevat. Daarnaast is er nog een kleinere multifunctionele joystick. Deze kan gebruikt worden om de frontlader, rijrichting en rijsnelheid te bedienen. Ten slotte is er nog een microjoystick om 2 elektrohydraulische ventielen te bedienen.

Nieuw is de E-loaderoptie bij de MF-frontladers. Hiermee kunnen alle afzonderlijke ladingen worden gewogen, totale gewichten worden opgeteld en ladingen en taken worden geregistreerd.

Voor de versnellingsbak is er keuze uit de Dyna-VT Super Eco continu variabele transmissie of de Dyna-6 Super Eco semipowershift met AutoDrive. Beide uitvoeringen worden geleverd met de MF Power Control-hendel linksonder het stuur.

Zicht op de nieuwe rechter armleuning met nieuw ontworpen joysticks.
Zicht op de nieuwe rechter armleuning met nieuw ontworpen joysticks. - Foto: MF

Krachtige 7S-serie

Het gat tussen de nieuwe 6S- en de vernieuwde 8S-serie wordt opgevuld met de nieuwe 7S-reeks, die 4 modellen aanbiedt van 155 tot 190 pk. Engine Power Management brengt het vermogen met 20 tot 30 pk hoger, afhankelijk van het model. De kracht wordt opgewekt in een Agco Power 6,6 l 6-cilindermotorblok. Net zoals de 6S en 8S, die in dit artikel eerder besproken werden, voldoen ook de motoren van de 7S aan de Stage V emissienormen, door het ‘All-in-One’-systeem van Massey Ferguson. Dit bevat een dieseloxidatiekatalysator (DOC), selectieve katalystische reductie (SCR) en een roetkatalysator (SC) in één compacte eenheid. Die zit onder de cabine gemonteerd en belemmert het zicht dus niet. De 7S-serie beschikt over 2 mogelijke transmissiekeuzes: de Dyna-6 Super Eco 24 x 24 semi-powershift of de verbeterde Dyna-VT Super Eco. Deze kreeg de nieuwe Multipad joystick mee (zoals eerder beschreven bij de 6S).

Verbonden

Met het event Born to Farm wou Massey Ferguson niet alleen nieuwe producten voorstellen, maar ook zijn inzet voor duurzame landbouw benadrukken. Zij zien precisielandbouwtechnieken, digitale diensten en slimme, verbonden machines als stap naar betere en rendabele landbouwpraktijken.

MF Connect is een systeem dat machinegegevens draadloos naar de smartphone of kantoorcomputer van de gebruiker stuurt. Het machinepark kan zo eenvoudig worden beheerd en als de gebruiker er toestemming voor geeft, kan het technische serviceteam en de lokale MF-dealer de machineprestaties opvolgen en service- of reparatiebehoeften voorspellen, alvorens er zich grote problemen kunnen voordoen.

Met voornoemde introducties houdt Massey Ferguson zich aan zijn streven om van 2019 tot eind dit jaar 90 % van zijn productaanbod vernieuwd te hebben.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent