Wolf Fencing Team verwacht piek in wolvenaanvallen

Het Wolf Fencing Team roept veehouders dan ook op om hun omheiningen wolfproof te maken.
Het Wolf Fencing Team roept veehouders dan ook op om hun omheiningen wolfproof te maken. - Foto: Pixabay

Het Wolf Fencing Team verwacht veel wolvenaanvallen de komende periode. "Onze ervaring is dat deze periode een gevaarlijke periode is. Vorig jaar waren er ook welpen en dit jaar zijn er nieuwe. Die vragen meer eten, dus de ouders gaan op zoek naar een gemakkelijke hap en dan is er niks zo gemakkelijk als een wei binnendringen waarin dieren onbeschermd staan", zegt Dirk Hoobergs, preventieadviseur bij het Wolf Fencing Team. "Eigenlijk is dat al bezig en dat duurt tot de welpen zelf mee op jacht kunnen gaan. Nu moet het vooral snel gaan en het is eenvoudiger om een schaap of geit uit een wei te halen."

Er zijn op dit moment 4 jagende wolven in het gebied, zegt ook Jan Loos van Welkom Wolf. "Het gaat om de 2 ouders en hun 2 zonen van vorig jaar", aldus Loos. "De opgroeiende welpen hebben voedsel nodig. Die hebben natuurlijk een enorme voedselbehoefte. Er zullen dus meer aanvallen komen en dat is al een tijdje bezig."

Het Wolf Fencing Team roept veehouders dan ook op om hun omheiningen wolfproof te maken. Het team geeft advies aan veehouders en helpt bij de aanvraag van subsidies. Daarnaast helpen vrijwilligers met het wolfproof maken van omheiningen. "We willen zoveel mogelijk veehouders helpen", gaat Hoobergs verder. "De bedoeling is dat we de wolf van vee leren afblijven door het plaatsen van schrikdraden en dat de wolf zich gaat concentreren op wild. In Limburg zijn er bijvoorbeeld everzwijnen genoeg."

Belga

Meest recent

Meest recent