Startpagina Veeteelt

Wolf Fencing Team verwacht piek in wolvenaanvallen

Het Wolf Fencing Team waarschuwt voor een piek in wolvenaanvallen in Limburg en roept veehouders op om hun omheiningen wolfproof te maken. Dat schrijft Het Belang van Limburg maandag en het nieuws wordt door het Wolf Fencing Team aan Belga bevestigd. Het Wolf Fencing Team - opgericht door Natuurpunt, Natagora en WWF - werd in het leven geroepen om veehouders te ondersteunen in het aanpassen van hun omheiningen.

Leestijd : 2 min

Het Wolf Fencing Team verwacht veel wolvenaanvallen de komende periode. "Onze ervaring is dat deze periode een gevaarlijke periode is. Vorig jaar waren er ook welpen en dit jaar zijn er nieuwe. Die vragen meer eten, dus de ouders gaan op zoek naar een gemakkelijke hap en dan is er niks zo gemakkelijk als een wei binnendringen waarin dieren onbeschermd staan", zegt Dirk Hoobergs, preventieadviseur bij het Wolf Fencing Team. "Eigenlijk is dat al bezig en dat duurt tot de welpen zelf mee op jacht kunnen gaan. Nu moet het vooral snel gaan en het is eenvoudiger om een schaap of geit uit een wei te halen."

Er zijn op dit moment 4 jagende wolven in het gebied, zegt ook Jan Loos van Welkom Wolf. "Het gaat om de 2 ouders en hun 2 zonen van vorig jaar", aldus Loos. "De opgroeiende welpen hebben voedsel nodig. Die hebben natuurlijk een enorme voedselbehoefte. Er zullen dus meer aanvallen komen en dat is al een tijdje bezig."

Het Wolf Fencing Team roept veehouders dan ook op om hun omheiningen wolfproof te maken. Het team geeft advies aan veehouders en helpt bij de aanvraag van subsidies. Daarnaast helpen vrijwilligers met het wolfproof maken van omheiningen. "We willen zoveel mogelijk veehouders helpen", gaat Hoobergs verder. "De bedoeling is dat we de wolf van vee leren afblijven door het plaatsen van schrikdraden en dat de wolf zich gaat concentreren op wild. In Limburg zijn er bijvoorbeeld everzwijnen genoeg."

Belga

Lees ook in Veeteelt

CowToilet en nieuw stalconcept helpen stikstof reduceren

Melkvee Hanskamp heeft 2 innovaties die allebei inzetten op stikstofreductie. De inmiddels oudste innovatie is het koeientoilet waarmee de producent reeds internationaal lof oogstte. De tweede en nog relatief nieuwe ontwikkeling is de VrijLevenStal.
Meer artikelen bekijken