Startpagina Veeteelt

Awé op Libramont 2017: een (bloedend) hart voor de fokkerij!

Trouw aan de beurs van Libramont zal Awé (Association Wallonne de l’Elevage) of de Waalse veehouderijvereniging op alle fronten aanwezig zijn op de komende editie. Na verloop van de tijd ontplooien al de activiteiten om, van elk initiatief een onmisbaar moment te maken.

Leestijd : 4 min

Als acteur in de fokkerijsector, geeft Awé dit jaar vooral een afspraak aan het publiek en ieder persoon die zijn relatie met de fokkerij wil hervatten.

Awé heeft de wil om te helpen bij het verkleinen van de steeds groter wordende kloof tussen de professionelen en de burgers. Hun aanwezigheid in Libramont zal dus meervoudig zijn.

Hier zijn de afspraken die we moeten onthouden voor de editie van 2017.

Toekomstgerichte fokkerij activiteiten

De Belgisch witblauw prijskamp special ‘Favoriet’.

Deze speciale prijskamp is ook een schijnwerper op de jonge generatie boeren. Voor de eerste keer zal een commissie een prijskamp voor de jongeren organiseren op zaterdag 29/07 om 12u, tijdens de pauze van de traditionele prijskamp. Deze is gericht op de kinderen van 6 tot 12 jaar die kunnen deelnemen met een kalf van 6 tot 8 maanden dat ze zorgvuldig voorbereid hebben op de boerderij. De jury zal het mooiste koppel uitkiezen maar zal ook aandacht besteden aan de houding van deze kinderen om hun dier op de beste manier te presenteren. Deze eerste editie is reeds een succes. Bijna 50 kinderen zijn ingeschreven.

Het is ook vermeldenswaardig dat de prijskamp van de koeien met hun kalf wint in bekendheid. Meer dan 34 koppels (koe met haar laatste kalf) zullen beoordeeld worden op de moederlijk eendracht.

De BWB animatie zal voortgezet worden in de ruimte van de ‘betoverde boerderij’. Een fokker zal de eerste beginselen aan het publiek uitleggen over het scheren van de dieren en de kneepjes van het vak. Het zal gebeuren in de kraal (betoverde boerderij) tijdens een workshop elke dag om 14u. Iedereen kan een koe benaderen en haar vacht scheren in gezelschap van een fokker.

Holstein – voorstelling van de jonge Waalse finalisten

Elk jaar, organiseert Awé in Battice een Europese school (EYBS) die bijna 160 jongeren samenbrengt uit meer dan 15 Europese landen, maar ook uit Canada. Libramont is een kans voor het Waalse team om zich voor te bereiden voor dit grote evenement in september.

Awé nodigt u uit om ze aan het werk te zien vrijdagochtend zeer vroege om hun vaars voor te bereiden voor dat ze de ring binnentreden. De Wal'holstein, een groep van jonge Holstein fokkers in Wallonië, organiseert haar voorstelling prijskamp tijdens de Holstein prijskamp van vrijdag 27/07.

De betoverde boerderij zal een Holstein koe verwelkomen iedere dag om 17u voor een demonstratie van het melken.

De fokkerij, een zeer slimme sector

Awé al aanwezig zijn in de ruimte ‘Smart Farming-geconnecteerd landbouw’ om hun vele beschikbare producten ten gunste van de interactie en de ultraverbinding tussen de boer en zijn kudde te presenteren.

De veeprijskampen bieden een mooi uitstalraam voor wat de rundveehouderij in Wallonië te bieden heeft.
De veeprijskampen bieden een mooi uitstalraam voor wat de rundveehouderij in Wallonië te bieden heeft.

De producten variëren van het beheer van de kudde met een smartphone tot het opvolgen van de geboortes en de bronstdetectie.

De door Awé ontwikkelde tools vergemakelijken het werk van de boer in een context van digitalisering van de fokkerij.

Het klimaat beleven

De aanwezigheid van het Awé zal volledig in de lijn staan met het thema van de beurs waar ze van plan zijn een bewustmakingscampagne te lanceren over het belang van de veeteelt in onze streken.

Aan de rand van de wedstrijdringen zullen beeldschermen hangen die video’s uitzenden rond 5 belangrijke thema’s: de weide, broeikasgassen, de seizoenen, de voeding en de sterke punten van de fokkerij.

Programma

De veehouderij zal sterk vertegenwoordigd zijn door de prijskampen op vrijdag 28 en zaterdag 29 juli, maar ook via het ‘Veeteeltparcours’, ‘Bio-parours’ en talrijke andere animaties op het beursterrein. Vermeldenswaardig is het hoger aantal deelnemers en de terugkeer van sommige melkveerassen in de wedstrijdringen. Iedere bezoeker kan in functie van zijn verwachtingen de dieren aanschouwen via de ‘Pro’ of ‘Familie’ parours die de beurs inricht.

Vrijdag 28 juli:

Om 10u

- 25ste prijskamp Limousin, +/- 100 dieren ingeschreven.

- 20ste prijskamp Blonde d’Aquitaine, +/- 85 dieren ingeschreven.

- prijskamp Holstein, +/- 50 dieren ingeschreven en Showmanship (presentatie door kinderen en jongeren) georganiseerd door Wal’Holstein.

- prijskamp Montbéliarde +/- 83 dieren ingeschreven.

Om 15u30: Bekendmaking van de winnaars.

Zaterdag 29 juli

Om 9u:

- varkensprijskamp Piétrains en Landrace.

Om 10u:

- 29ste Nationale prijskamp Belgisch Witblauw, +/- 240 dieren ingeschreven, wedstrijd voor de kinderen om 12u, koeien volgen omstreeks 15u30.

Om 13u:

- 14de prijskamp Charolaise, 10 veehouders, +/- 70 dieren, 2 Franse juryleden.

Om 16u:

- Speciale Belgisch Witblauw prijskamp, gevolgd door de verkiezing van de superkampioen.

- Nationale schapenprijskamp: Texel, Texel Bleu, Suffolk, Bleu du Maine, Franse Texel, Hampshire Down, Vendéen, Zwartbles, ongeveer 300 schapen zijn ingeschreven.

Het gedetailleerde programma van de activiteiten vindt u op de website : www.awenet.be.

Awé

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken