Startpagina Akkerbouw

Gezuiverd afvalwater krijgt tweede leven als irrigatiewater

Het interreg EFffluent to AGRIculture project (F2AGRI) is de afgelopen 5 jaar op zoek gegaan naar alternatieve waterbronnen voor een duurzame landbouw. De Vlaamse case van het project vond plaats in Ardooie. Daar kreeg gezuiverd afvalwater van familiebedrijf Ardo een tweede leven als irrigatiewater voor lokale landbouwers. De resultaten van het project werden dinsdagavond voorgesteld.

Leestijd : 1 min

Om de land- en tuinbouwsector veerkrachtiger te maken tegen waterschaarste en te anticiperen op de verdere klimaatveranderingen, werd in oktober 2016 het Interreg Vlaanderen-Nederland project F2AGRI opgestart. Het project onderzoekt en demonstreert hoe gezuiverd industrieel afvalwater kan worden hergebruikt voor land- en tuinbouw.

De Vlaamse case van het project in het West-Vlaamse Ardooie bestaat uit een samenwerking tussen familiebedrijf Ardo en landbouwerscoöperatie INERO CV. Bij groenteverwerkend bedrijf Ardo legde het project een bufferbekken, een pomplokaal en een ondergronds leidingnetwerk aan. Dankzij die infrastructuur kan het bedrijf zijn gezuiverd proceswater opslaan. Lokale telers kunnen dat water gebruiken met behulp van een app. Via de app kunnen ze water reserveren om groenteakkers te beregenen wanneer er droogte of watertekort dreigt.

Het gezuiverd afvalwater is doelbewust enkel bestemd voor lokaal gebruik. Daarmee wil het project de duurzame trend doorzetten in minder transport, minder energiekosten en een beter tijdsbeheer. Sinds de zomer van 2019 konden de 50 landbouwers van INERO CV zo al 259.000 kubieke meter gezuiverd afvalwater van Ardo hergebruiken als irrigatiewater.

Belga - TD

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken