Startpagina Groenvoorziening

Boomkwekerij Sylva wint Leeuw van de Export 2021

Boomkwekerij Sylva uit het Oost-Vlaamse Lievegem heeft de ‘Leeuw van de Export 2021’ gewonnen in de categorie bedrijven met maximaal 49 medewerkers. Deze prestigieuze prijs werd uitgereikt door Flanders Investment & Trade.

Leestijd : 2 min

In de categorie ‘Bedrijven met max. 49 medewerkers’ had de eindjury het bijzonder moeilijk om uit de 3 ijzersterke dossiers één winnaar te kiezen. Opeenvolgende stemrondes en beraadslagingen leverden telkens een ex aequo op. Daarom zijn er uitzonderlijk 2 laureaten in deze categorie: ontwikkelaar van compacte scanners voor moleculaire beeldvorming Molecubes (Gent) én bos- en haagplantenkweker Sylva (Lievegem) haalden het van expert in ladingzekering Container Technics (Wijnegem).

25 miljoen planten kweken

Op 115 ha in de Gentse regio kweekt Sylva op jaarbasis zo’n 25 miljoen planten volgens de strengste milieuvereisten. Ondanks het zeer traditionele imago van de sector, trekt deze Oost-Vlaamse plantenkweker volop de innovatiekaart. Zo ontwikkelde Sylva onder meer een sorteer- en rooimachine, en het is testbedrijf voor onkruidbestrijdingsmiddelen.

De geschiedenis van Sylva gaat terug tot de 18e eeuw, toen de familie Van Hulle met een boomkwekerij startte. Sindsdien groeide het bedrijf gestaag uit tot een vaste waarde in bos- en haagplanten. Aanvankelijk in eigen land, vervolgens ook internationaal.

40 exportlanden

De producten vertrekken vandaag naar 40 exportlanden, voornamelijk binnen Europa. De komende jaren richt het bedrijf vooral zijn pijlen op veelbelovende niet-EU-markten als Rusland, Turkije, Zuid-Korea en China.

Dat Sylva binnen zo’n traditionele branche een indrukwekkend internationaal parcours aflegt met innovatie en durf als rode draad, liet de eindjury niet onberoerd. Dankzij hun investeringen in technologie hebben ze een voorsprong genomen die de komende jaren volop zal opleveren, niet in het minst in de verre afzetmarkten.

Al prijs in 2009

In 2009 werd Sylva Nurseries nog ‘Sierteler van het jaar’ in België en wereldwijd ‘International Grower of the Year’ (de Gouden Roos), dankzij de vernieuwende aanpak qua milieuvriendelijke productie, de investeringen in efficiëntie en de intensieve marktbenadering. De onderneming werd ook gelauwerd met de ‘Pioniersprijs Diversiteit’, omdat ze op een creatieve en blijvende manier diversiteit integreert in de bedrijfscultuur.

FIT - Sylva - TD

Lees ook in Groenvoorziening

Meer artikelen bekijken