Oudsbergen wil 15 maatregelen voor wolven: “Durven spreken over verjagen”

Het gemeentebestuur van Oudsbergen heeft haar 15-puntenplan voor de wolf gepubliceerd.
Het gemeentebestuur van Oudsbergen heeft haar 15-puntenplan voor de wolf gepubliceerd. - Foto: ANB

Het gemeentebestuur zet de komende weken extra middelen in om inwoners te informeren, klinkt het. Zo kunnen inwoners online terugvinden hoe een wolfwerende afsluiting eruitziet, hoe een subsidie daarvoor kan worden aangevraagd, en hoe het Wolf Fencing Team kan helpen bij de aanvraag van een schadevergoeding.

Ongerustheid en verzet

“We steken dus een tandje bij, maar we vragen aan de bevoegde minister om dat ook te doen”, aldus burgemeester Marco Goossens. “Het stijgende aantal wolvenaanvallen op schapen, paarden en koeien en het toenemende aantal waarnemingen door bewoners wekt ongerustheid en verzet op. Tot op heden kregen wij geen reactie van minister Zuhal Demir over deze kwestie.”

Het doden van vee is volgens het gemeentebestuur een voorbeeld van problematisch gedrag. Als dat gedrag zich voordoet, zijn er maatregelen nodig, klinkt het. De gemeente dringt aan op een verstrenging van het 'interventieprotocol probleemsituaties wolf'. Zo denkt het gemeentebestuur aan het verjagen van de wolf, het afrasteren van het wolvengebied, en het zenderen of monitoren van de wolf.

Verder pleit de gemeente voor een dringende versterking van het Wolf Fencing Team. Daarnaast moeten alle kosten voor omheining en schade aan dieren maximaal vergoed worden, klinkt het. Alle diersoorten, veehouders en soorten afrasteringen moeten daarbij gesubsidieerd worden. En nog: subsidies moeten tijdelijk met terugwerkende kracht uitbetaald worden, zodat veehouders meteen actie kunnen ondernemen.

Het gemeentebestuur zal zijn 15 maatregelen aan Vlaams minister Demir voorstellen tijdens het burgemeestersoverleg van 12 oktober. “We vragen nu concrete en snelle acties van de Vlaamse overheid om ons als gemeente te ondersteunen en het samenleven met de wolf mogelijk te maken”, besluit burgemeester Goossens.

Belga - TD

Meest recent

Meest recent