Startpagina Actueel

Onderscheiding op Space voor Trotec, de pionier in het verwerken van nevenstromen uit voedingsindustrie

Trotec, met productiesites in Veurne en Albon (Frankrijk), kreeg op Space een ster voor innovatie. “Deze onderscheiding doet enorm veel deugd en is een bewijs dat we in de circulaire economie top zijn”, aldus Sigrid Pauwelyn. Trotec verwerkt nevenstromen uit de voedingsindustrie tot hoogwaardige basisgrondstoffen voor dierenvoeder.

Leestijd : 3 min

Total Recycling Optimatization Transparancy, Ecology and Creativity (Trotec) is een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. Het werd opgericht in 1968 door Bruno Pauwelyn en Beatrix Christiaens, maar vandaag leiden hun dochters Sigrid en Dorethé Pauwelyn alles in goede banen.

Circulaire economie

Het bedrijf heeft een geconsolideerde omzet van 30 miljoen euro, telt 400 producenten voor de aanvoer van bijproducten en levert aan ruim 200 diervoederfabrikanten. “We bieden daarmee een duurzame oplossing aan voedingsbedrijven voor hun productie en onverkochte producten”, duidt Sigrid Pauwelyn.

“We staan op Space voor de tweede keer voor onze vestiging Trotec France”, zegt Sigrid Pauwelyn. “We zijn nu al 5 jaar actief in Frankrijk, dat wel een speciaal land is. Het kostte ons bij de opstart wat moeite om die markt open te breken. Een nieuw product in de Franse markt brengen, is niet altijd vanzelfsprekend. Ondertussen wordt ons product in Frankrijk en in heel veel landen gebruikt, in heel Europa. We verwerken reststromen uit de humane consumptie tot een ingrediënt dat kan worden ingezet in de diervoederindustrie, via bedrijven of direct naar de veehouders.”

Trotec werkt ook voor het Europese project Life, dat inzet op bedrijven die zich bekommeren om klimaat en milieu. “Wat we doen, is een mooi en toekomstgericht verhaal. Voor de mengvoeders, voor iedereen die vlees produceert, ligt de uitdaging om grondstoffen te betrekken die verdedigbaar zijn. Het hele verhaal rond de import van bijvoorbeeld soja wordt moeilijk. We werken 100% circulair. We staan volledig achter deze manier van handelen. Dat biedt voor iedereen meerwaarde.”

Grondstof dierenvoeder

Maar Trotec gaat veel verder dan het verwerken van bijproducten van voeding.

“Zo stimuleren we elk middel en elke actie om voedselverspilling tegen te gaan, onderschrijven we alle duurzame consumptie- en productiepatronen, is het onze ambitie om in elke fase van verwerking technologisch de voorloper te zijn, beantwoordt ons eindproduct aan de hoogste kwaliteitsnormen én verlenen we actief onze medewerking aan bedrijven, organisaties en instanties die duurzaamheid en de circulaire economie hoog in het vaandel dragen”, voegt Carl Blondeel toe.

“We dragen bij aan de vermindering van de voedselverspilling door het behoud van de producten in de voedselketen. We streven naar een minimaal energieverbruik tijdens het productieproces. Verder houden we onze CO2-uitstoot maximaal onder controle, niet enkel tijdens het productieproces, maar ook dankzij een doordachte logistieke organisatie. We helpen ook de import van tarwe, maïs, soja, suiker en palmolie te verminderen dankzij de productie van een alternatieve, hoogwaardige en duurzame grondstof.”

Trotec verwerkt dus bijproducten tot basisgrondstof voor dierenvoeder, zowel verpakte als onverpakte voedingsproducten (in bulk) afkomstig uit de voedingsindustrie en retail. Daarna volgt een thermische behandeling. De aandacht gaat in eerste instantie naar voedingsproducten waarvan het drogestofgehalte minstens 40% bedraagt. Het gaat om brood, koeken, chips, chocolade, graanproducten, snoep...

Voeder TrotecMix

De TrotecMix is een kwalitatieve, veilige, duurzame en stabiele grondstof. Dat product is een voedzaam en energetisch ingrediënt voor voeder, gemaakt op basis van voormalige levensmiddelen. Het biedt een maximale voedingswaarde door een zelf ontwikkeld procedé. “Het indirect droogproces is van perfecte microbiologische kwaliteit en optimaal verteerbaar. Het kan primaire grondstoffen zoals maïs, tarwe, gerst en zelfs suiker en palmolie vervangen”, besluit Sigrid Pauwelyn.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Keuring Haflinger-paarden

Paarden Voor de keuring van de Haflinger-paarden in Sint-Lievens-Houtem waren 52 paarden ingeschreven in de cataloog. Daarvan waren er uiteindelijk 48 aanwezig, met 15 deelnemers.
Meer artikelen bekijken