Startpagina Paarden

Werken aan wereldwijde erkenning voor Belgische paardensector

De Belgische paardensector gaat een hoofdrol spelen tijdens de Vlaamse week op Expo 2020 Dubai.

Leestijd : 2 min

De technologiefederatie Agoria is al jaren overtuigd van het potentieel van de Belgische paardensector. Zo riep de organisatie in 2017 de cluster Belgian Equestrian Quality (BEQ) in het leven. Dit gebeurde tijdens een economische missie in het kader van de Pan-Amerikaanse Spelen, die toen plaatsvonden in Peru. Deze cluster verenigt hippische topbedrijven, opent internationale deuren en zet de gehele paardensector wereldwijd in de kijker.

België als draaischijf

Er wordt op tal van fronten gewerkt om de Belgische paardensector een hoofdrol op wereldvlak toe te kennen. Onze olympische en paralympische ruiters brengen bronzen en gouden medailles mee naar huis, het Zweedse jumpingteam behaalt olympisch goud met uitsluitend Belgische paarden, op het Europees Kampioenschap pakken onze springruiters en onze menners de bronzen plak, onze Arabische paarden kapen in de Emiraten de meest vooraanstaande prijzen weg… De successen blijven zich opstapelen. Wereldwijd zijn de ogen op hippisch België gericht, niet alleen op onze paarden en atleten, maar al evenzeer op de bedrijven die de sector omkaderen. Hun expertise is wereldwijd bekend. Overal ter wereld vind je Belgische pistes, voeders, verzorgingsproducten, stallen, bouwprojecten, omheiningen, staluitrusting, hindernissen, dierenartsen, transporteurs, ICT-toepassingen… België heeft zich in de paardenwereld ontpopt tot een heus kwaliteitslabel. Er is geen ontkomen meer aan!

Belgian Equestrian Quality, powered by Agoria

Volgens Diego Algaba, manager van Agoria, lieten de resultaten niet lang op zich wachten kort na de economische missie in Peru (2017) en de oprichting van BEQ: “Tijdens de Olympische Spelen in Tokio ondersteunden onze leden niet alleen heel wat internationale deelnemers, maar leverden ze ook diensten en materiaal aan de spelen zelf. In de paardensector is België een kwaliteitsmerk, en door de top van onze bedrijven samen te brengen, bieden we geïnteresseerden over heel de wereld een allesomvattend aanbod aan.”

Paardenpunt Vlaanderen

Ook PaardenPunt Vlaanderen, de koepelvereniging van de Vlaamse paardensector, vond in BEQ een krachtige partner. Voorzitter Frank Gasthuys: “Met de prachtige resultaten van onze atleten en de successen van onze bedrijven heeft onze sector duidelijk momentum. Daar moeten we maximaal op inzetten. Samen met Agoria zullen we de cluster verder uitbouwen en de internationale promotie van onze sector versterken.”

Wereldexpo in Dubai

De 5-jaarlijkse wereldexpo in Dubai is één van de meest prestigieuze internationale mega-events en ging ondertussen van start op 1 oktober. De Belgische paardensector zal een hoofdrol spelen op deze Expo 2020 in Dubai tijdens de Vlaamse week (van 23 tot 28 oktober 2021). Belgian Equestrian Quality, powered by Agoria, leidt samen met Flanders Investment & Trade het hippische luik op de expo in goede banen.

Hierover werd meer uitleg gegeven tijdens een persmoment op Domein Zangersheide tijdens het Wereldkampioenschap Jonge Springpaarden. Om het met de woorden van Stephan Detry, voorzitter van de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie te zeggen: ‘We moeten beter uitpakken met waar we voor staan en meer zelfvertrouwen hebben. We hebben niet alleen kwaliteit, maar ook kwantiteit in huis en meer paardentaal spreken hoort daarbij.’

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Tegen een dubbele wereldtitel is geen kruid gewassen

Paarden Een grote verrassing is de uitslag van de Landbouwleven Paard van het Jaar-verkiezing, editie 2022, niet. Ondanks de stevige concurrentie leek het immers reeds op voorhand een uitgemaakte zaak dat de BWP’er King Edward met deze bekroning aan de haal zou gaan.
Meer artikelen bekijken