Startpagina Actueel

Vlaams Instituut voor Biotechnologie viert 25ste verjaardag

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) heeft  op 13 oktober in aanwezigheid van Vlaams minister van Economie, Innovatie en Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zijn 25ste verjaardag gevierd. De feestelijkheden op de site van Tour & Taxis in Brussel stonden in het teken van de verwezenlijkingen waarmee het VIB bijdroeg aan de maatschappij van nu en van de toekomst.

Leestijd : 2 min

Een kwarteeuw geleden ontstond het VIB vanuit het idee om de academische toplabo's voor levenswetenschappen in Vlaanderen in één instituut te verenigen en samen te excelleren. Dankzij dat initiatief werd Vlaanderen op vlak van biotechnologie internationaal op de kaart gezet.

Het VIB kan in de afgelopen 25 jaar terugblikken op tal van doorbraken in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, in het begrijpen van de groei en uitzaaiing van tumoren, in het telen van klimaatbestendige gewassen of in het ontcijferen van de complexe relatie tussen onze gezondheid en onze darmflora. Vandaag zijn de VIB-wetenschappers onder meer bezig met de ontwikkeling van antistoffen als mogelijk COVID-19-medicijn.

"In Vlaanderen investeren we sterk in onderzoek en topinstellingen als het VIB om aan de hand van wetenschappelijke inzichten het verschil te kunnen maken in de praktijk. Elke Vlaming plukt mee de vruchten van de wetenschappelijke excellentie van het VIB. Vanuit het buitenland kijken ze dan ook met afgunst naar onze bloeiende biotechnologische sector", meent minister Crevits.

In 25 jaar vormden de ontdekkingen van het VIB de basis voor dertig spin-offs en werden meer dan 1.500 samenwerkingen opgestart met bedrijven.

Belga

Lees ook in Actueel

Arrestaties bij onaangekondigd boerenprotest aan Arc de Triomphe

Actueel In de Franse hoofdstad Parijs heeft een groep boze boeren op 1 maart, na een oproep van de sectororganisaties, actie gevoerd aan de Arc de Triomphe. Ze blokkeerden onder andere korte tijd een deel van de Champs-Elysées met strobalen en tractoren. Alles samen werden zo'n 66 personen opgepakt, onder wie ook een leider van de protesterende organisatie, laat de politie weten.
Meer artikelen bekijken