Startpagina Paarden

Een kwart meer veulens ingeschreven in stamboek

Om de nationale keuring te organiseren sloot het Vlaams Paard vorige jaren aan bij de organisatie van ‘Steunpunt levend erfgoed’, die plaatsvond in het provinciaal domein Puyenbroek te Wachtebeke. Door corona werd het evenement opgeschort. Het Vlaams Paard moest dus op zoek naar een nieuwe locatie, die ze vond op de terreinen van Jef Dierckx te Geel (Farm Fun Geel). Deze terreinen bleken uitermate geschikt voor de keuring.

Leestijd : 4 min

In 2005 werd het stamboek VP (Vlaams Paard) erkend door de overheid. Het Vlaamse Paard is een veelzijdig recreatiepaard dat kan gebruikt worden als trek- en werkpaard, als rijpaard en aangespannen. De paarden werden op het einde van de 19de eeuw massaal uitgevoerd naar Noord-Amerika. Daar werden ze zuiver verder gefokt onder de naam Belgians. Het oorspronkelijke type werd op die manier gered van de ondergang. Vanaf 1993 hebben een aantal liefhebbers deze paarden vanuit de Verenigde Staten terug ingevoerd. Het zijn grote tot heel grote paarden, met een eerlijk karakter en een grote werklust. In ons land zijn er om en bij de 500 Vlaamse Paarden. Dit jaar werden er 32 veulens ingeschreven, een stijging van 25%. Het stamboek telt ruim 125 betalende leden.

Achter de organisatie van de nationale prijskamp staat een sterke ploeg onder leiding van voorzitter Roger Talpe en secretaris Veronique Peeters.
Achter de organisatie van de nationale prijskamp staat een sterke ploeg onder leiding van voorzitter Roger Talpe en secretaris Veronique Peeters. - Foto VP

Elf reeksen

Op de nationale prijskamp waren er 11 reeksen. Bij de raszuivere merries van 8 jaar en ouder won Sully Van Belle (fokker Sabrina Beck, eig. Bernard Van Rentergem uit Pittem) overtuigend haar reeks. Bij de raszuivere merries van 7 jaar mocht Una van de Scheplakens (fokker Roger Dams uit Geel, eig. Andre Vermeulen uit Olen) zich als eerste opstellen. Violette van Belle (fokker Ferme Beck, eig. Jef Dierckx uit Geel) won dan op haar beurt bij de raszuivere merries van 6 jaar.

Eddy Debouvere uit Ruiselede was de gelukkige, met de overwinning van zijn 3-jarige merrie Yalou. ‘Stal van de Kazanddreef’ verwijst naar Bernard Van Renterghem uit Pittem. Met zijn zelf gefokte Zita van de Kazanddreef won hij bij de raszuivere merries van 2 jaar. Jef Dierckx, op wiens terreinen de prijskamp doorging, scoorde achtereenvolgend bijzonder goed bij de raszuivere hengsten en ruinen van 2 jaar en bij de raszuivere merrieveulens met zijn zelf gefokte producten Ziko en Bleske van de Krompaalhoeve. De winnaars in de volgende 4 reeksen komen uit 4 verschillende provincies: Marc Mahieu uit Waasten overtuigde met Baron de la Heutte bij de raszuivere hengstveulens. Pruts van ‘t Heesveld (fokker Geert Van Heesvelde, eig. Koen Mennes uit Stabroek) spande de kroon bij de Vlamphermerries van 8 jaar en ouder. Xanti van ter Bracht (fokker Philip Cornelis uit Oosterzele, eig. André Vermeulen uit Olen) was de beste bij Vlamphermerries van 4 jaar , terwijl het lint bij de Vlampher- ruinen van 3 jaar naar Yaro ging (fokker Sonja Vervaet uit Kruishoutem en eig. Chloe Demeulemeester uit Anzegem).

Kampioenen

De jeugdkampioen werd gekozen uit de reekswinnaars tot en met 2 jaar. Baron de la Heutte haalde het uiteindelijk. Het is een zoon van Circle Y Ricky’s Max en Dublin Valley Marie. Patrick Trio, voorzitter van de jury: “Baron is een jong edel veulen met een mooi hoofd en mooie lijnen. Hij is sterk in de benen, stapt goed en overtuigt vooral in draf.”

Bij de merries tot 2 jaar was het Bleske van de Krompaalhoeve die de fel begeerde titel wist te veroveren. Ze stamt eveneens af van Circle y Ricky’s Max. Haar moeder is Violette Van Belle. Trio: “Bleske is een rastypisch veulen met mooie verhoudingen en is reeds goed ontwikkeld. Ze toont sterk beenwerk en overtuigt vooral in stap en draf.”

Voor het dagkampioenschap was er één merrie die er met kop en schouders boven uitstak: Sully Van Belle haalde het voor de vierde keer. Ze is een echte vertegenwoordigster voor het Vlaams Paard. Voorzitter Trio: “Een groot ruim paard met mooie lijnen. Stap en draf zijn goed en haar werkproeven zijn gewoonweg ‘af’. Niet verwonderlijk dat ze jaar na jaar haar titel weet te verdedigen.” En dat voor een 9-jarige merrie die al heel wat veulens op de wereld heeft gebracht.

Bij de Vlamphermerries, -hengsten en -ruinen was hetYaro die met de eer ging lopen. Hij is een zoon van Homerville Prince met als moeder Tessa (met als vader Rieck’s Marcus T). “Yaro is een paard dat heel dicht bij de rasstandaard van het Vlaams Paard aanleunt. Het is een groot lang paard met mooie verhoudingen, ruim in stap en draf. De werkproef was ook heel voortreffelijk”, aldus Patrick Trio.

Proeven

En zoals gewoonlijk werden er op de nationale prijskamp verschillende proeven afgelegd, waardoor het veelzijdig gebruik van het Vlaams Paard wordt aangetoond. De winnaars waren: Trever’s Jane (Nathalie Maloens uit Linden) in de aangespannen proef: een vrije presentatie met de koets. Xena de Renard (Maarten Van Der Borgt) won de bereden proef. Deze proef bestaat zowel uit een opgelegde proef als uit een vrije kür op muziek. Xena de Renard (Maarten Van Der Borgt) won de werkproef, een opgelegde proef met zowel een slede als een boomstam. Deze proef is een niveau hoger dan de verrichtingsproef. Ten slotte won Una Van De Scheplakens de verrichtingsproef: een opgelegde proef met de slede voor paarden vanaf 2 jaar. Wanneer iemand slaagt in die proef, krijgt hij of zij een certificaat en een eenmalige premie van 100 euro.

Jury

De jury bestond uit Luc Declerck uit Wortegem-Petegem, Louis Van Hout uit Heusen-Zolder en Denis Beck (Frankrijk) met Patrick Trio uit Torhout als voorzitter. De bereden proef werd gejureerd door Charlotte Couckuyt uit Komen. De ringmeesters waren Herman Cleys, Roland Sonck en Bert Van Havermaet. De speaker van dienst was An Geerinck. De organisatie en opvolging waren in handen van secretaris Véronique Peeters en voorzitter Roger Talpe.

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken