Voedingsprijzen wereldwijd op hoogste niveau sinds juli 2011

Voor de vijfde maand op rij steeg de prijs van tarwe, met 5% op maandbasis en 38,3% op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds november 2012.
Voor de vijfde maand op rij steeg de prijs van tarwe, met 5% op maandbasis en 38,3% op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds november 2012. - Foto: Belga

De FAO-index van voedingsprijzen steeg met 3 % tegenover september, naar 133,2 punten. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 31,3 %, aldus de organisatie.

De index meet de maandelijkse variatie van de internationale prijzen van een mandje met basislevensmiddelen en nadert het record van 137,6 punten, geregistreerd in februari 2011. Voor de vijfde maand op rij steeg de prijs van tarwe, met 5 % op maandbasis en 38,3 % op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds november 2012.

De stijging is vooral te wijten aan de beperkte oogsten in de voornaamste uitvoerende landen, zoals Canada, Rusland en de Verenigde Staten, aldus de FAO. De prijs van plantaardige oliën steeg dan weer met 9,6 % op maandbasis, naar het hoogste niveau ooit. De prijs van palmolie steeg voor de vierde maand op rij. De FAO-index noteerde wel een daling van de vleesprijs met 0,7 % tegenover september.

Belga

Meest recent

Meest recent