Startpagina Bedrijfsnieuws

Colruyt Group test lokale teelt van primeurgember met succes

Cru biedt sinds vorige week verse primeurgember aan in zijn markten. De gember is lokaal en duurzaam geteeld zonder pesticiden en met een minimum aan organische meststoffen. De kwaliteitsvolle gember heeft een sterkere smaak dan de geïmporteerde gember en de ecologische voetafdruk ervan werd zo laag mogelijk gehouden. De primeurgember is het resultaat van duurzame innovatie van Colruyt Group in samenwerking met de REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt.

Leestijd : 3 min

Als retailer is Colruyt Group zich steeds meer bewust van de impact van voeding op onze gezondheid, maar ook op onze planeet. Er wordt voortdurend gewerkt aan de verduurzaming van de producten om bewust duurzame keuzes voor klanten mogelijk te maken. In deze context startte Colruyt Group een proefproject op, in samenwerking met de REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt, om in België lokaal verse primeurgember te telen. Het gaat hier om een project van het food-innovatieteam van Colruyt Group voor CRU waarbij de ecologische voetafdruk van gember verkleind wordt dankzij lokale duurzame teelt.

Lokale en duurzame teelt

De primeurgember wordt geteeld in een glazen kas bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt en onder een niet verwarmde plastic tunnel en een koude kas bij de twee telers van de REO Veiling. De gember wordt in het voorjaar na de ijsheiligen geplant en in het najaar geoogst. Voor de teelt wordt er een minimum aan organische meststoffen en geen pesticiden gebruikt. Door lokaal te telen wordt er minder CO2 uitgestoten, aangezien er minder transport nodig is om het product bij de consument te krijgen. De Belgische gember gaat van het veld naar het bord. Traditioneel komt gember uit Azië en Zuid-Amerika waardoor het product een grotere ecologische voetafdruk heeft.

Verse primeurgember

De oogst van de Belgische primeurgember gebeurt als het loof van de plant nog mooi groen is waardoor de gember niet de kans krijgt om af te harden of een schil te vormen. Hierdoor heeft de gember een uitgesproken smaak, is hij aromatisch, bevat hij geen vezels en veel sap en is hij verser dan de geïmporteerde versie uit Azië en Zuid-Amerika. De wortelknollen worden uit de grond gehaald en gewassen en de primeurgember met een beperkte houdbaarheid is dan klaar voor consumptie. Zowel de kwaliteit van de verse gember als de opbrengst van deze eerste lokale teelt van dit proefproject zijn succesvol waardoor het opschalen en het verder verduurzamen van de teelt geëvalueerd wordt.

Exclusief bij Cru

De Belgische kwaliteitsvolle gember die in het voorjaar geplant werd, is begin november tijdelijk te koop in de versmarkten van Cru te Antwerpen, Overijse en Gent. Daarna is het weer wachten op de volgende teelt. Klanten van Cru krijgen als eerste de kans om dit lokaal product te proeven. De wortelknol van de gemberplant is zeer trendy. Consumenten gebruiken hem steeds meer omdat het zo gezond is en ideaal om gerechten op smaak te brengen, zowel vers, maar ook als gembersiroop of in gemberpoeder. De interne smaak- en gebruikerstesten bevestigen nu al dat deze Belgische gember zich van het reguliere product uit Brazilië, Peru en China onderscheidt. Colruyt Group is dan ook trots om dit smaakvol en ultravers product van Belgische bodem op de markt te brengen.

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken